Skocz do zawartości

Wysokie obroty po czyszczeniu przepływki i krokowca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moje autko miało problem z falującymi obrotami podczas gdy był zimny. Dochodziło do tego, że aż gasł przez co było ciężko wyjechać z posesji. Myślałem, że winą jest przepływka, więc wykonałem test. Na czwórce gaz do podłogi i obserwowałem ekonomizer. Niestety nie dochodził on do końca skali lecz jedynie do 2/3. Dzisiaj wyczyściłem przepływkę (jest to wersja klapkowa). Przy okazji wyczyściłem także przepustnice i silnik krokowy. Podczas czyszczenia przepustnicy zauważyłem, że TPS chodzi bardzo luźno. Czyszcząc sprawdziłem czy silnik krokowy się obraca ale nawet nie drgnie, a jego pozycja była ustawiona w taki sposób, że prześwit wynosił około 1/5 lub nawet mniej.

Po czyszczeniu i złożeniu wszystkiego do kupy i odpaleniu obroty skaczą od razu na 1500-2000 i po dodaniu gazu tak samo, a przy okazji strasznie kopci z rury.

Co może być przyczyną takiego zachowania silnika?

Dodam, że przed czyszczeniem silnik nie reagował na odpięcie przepływki, teraz reaguje obroty spadają i lekko nim szarpie.

viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano
Jeszcze raz zobacz krokowiec ,jeżeli nie poczekałeś po czyszczeniu aż wyschnie to mogło go trafić lub za słabo wyczyszczony(na noc do benzyny i dobrze osusz) - to obroty, druga sprawa przepływka - jaką masz ??klape?? jeżeli tak to dobrze wyczyść (ma klapka chodzić lekko, jeżeli nie to będzie trzeba otworzyć i przeczyścić styki w środku - na pracującym silniku ją odepnij, jeżeli zgaśnie to dobrze i jest dobra, jeżeli nie to już padnięta i cza grzebać) wraz z czujnikiem temperatury. Następnie ten TPS jeżeli go ruszałeś to mogłeś przestawić i ci teraz szaleje - też ma duży wpływ na pracę silnika na jałowym. Oczywiście do sprawdzenia cała szczelność dolotu.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.