Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

pacjentem jest E46 Touring 330i m54b30 z końcówki 2002 roku (FL) z uszkodzonym czujnikiem poziomu oleju.

W związku z niedziałającym czujnikiem i irytującą kontrolką która zapala się na kilkanaście sekund po uruchomieniu auta postanowiłem ją zdezaktywować NCS-em (przynajmniej do czasu wymiany oleju kiedy wpadnie nowy czujnik).

Robiąc research internetowy ustaliłem, że w module KMB należy dokonać zmiany dla parametru WARNUNG_MOTOR_OELSTAND na nicht_aktiv.

Niestety po zgraniu FSW_PSW.TRC z tego modułu takiego parametru nie ma. Przejrzałem jeszcze pozostałe modułu i też tej opcji nie widzę (nie mogę zczytać jedynie parametrów z ABG).

Zweryfikowałem także czy nie pojawia się gdzieś OELST_SENS_DEF_WARNUNG - również bez rezultatów.

Idąc tropem zweryfikowałem jakie parametry z wyrażeniem "OEL" mi sczytało z wszystkich modułów i otrzymałem następujące pozycje:

OELNIVEAU_M3 nicht_aktiv

AKUST_WARNUNG_OELVERL nicht_aktiv

AKUST_WARNUNG_OELVERBR nicht_aktiv

ANZEIGE_OELSTAND_PREDRIVE aktiv

CAN_OELDRUCKSCHALTER nicht_aktiv

Z powyższych interesujące wydaje się być ANZEIGE_OELSTAND_PREDRIVE - czy ktoś wie za co to odpowiada? A może źle szukam i WARNUNG_MOTOR_OELSTAND musi gdzieś siedzieć albo trzeba dopisać do modułu KMB? Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Niestety biegły w NCSie nie jestem i wolałbym nie stosować metody prób i błędów.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie.

Opublikowano
Powinieneś odczytać moduł KOMBI i w nim zmienić OEL_STAND (nie pamiętam jak dokładnie się to pisze) na nich_activ, na zegarach nie będzie się świecić na żółto kontrolka od poziomu oleju.
BMW E60 530xd :)
  • 3 lata później...