Skocz do zawartości

BMW E39 530D, problem z mocą !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam BMW Serii 5, model e39 z 2000r, jest to 3,0 diesel po chipie (210km), od pewnego czasu, były problemy z odpalaniem na ciepłym silniku. Wymieniłem filtr paliwa, mokre wężyki, bo myślałem, że bierze powietrze. Ale jednak to nie był ten problem, wymieniłem czujniki(tak pokazywał komputer "Goodcoma") położenia wału korbowego oraz wałka rozrządu i zachowywała się tak samo, wszystkie pompy działają, ciśnienie paliwa wchodzące do filtra to 4 bary, tyle zaleca producent. Potem, okazało się że coś jest z elektryką, bo ucieka prąd z aku. Auto wczoraj było u elektromechanika naprawił przyczyny, poboru prądu, auto odpalało dobrze, jednak dziś okazało się że ciągnie do 2,5 tyś i zaczyna autem rzucać. Następnie okazało się, że znów nie chce odpalić. Czy to jest pompa progowa ? Auto nie kopci, nie bierze oleju. Skończyły mi się pomysły co do kolejnych napraw. Pozdrawiam
Opublikowano

Przyczyn może być wiele od pierdoly w stylu brudnych elektrozaworkow po wtryskiwacze najlepiej podpiac pod kompa i wrzucić logi

Progowka jest bardzo prawdopodobna ale ja też by trzabylo sprawdzić bo wydasz 700zl i dalej będzie podobnie to nie będzie do śmiechu.

A głośno chodzi progowka ?

Opublikowano
Nie sprawdzałem, jak będę w domu to sprawdzę ciśnienie i napiszę co i jak. Ogólnie to zaczęło się nie dawno, mam założone nie oryginalne ringi i uważają że gdzieś tworzą zware i immobiliser czyta błąd . jest taka możliwość ?
Opublikowano
Ciśnienie pomp jest dalej takie same, dają 4 bary. Na kompie wyskoczył błąd "Regulacja obrotów silnika", choć czujnik położenia wału korbowego wymieniony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy wiesz, ale bmw nie toleruje zamienników, zwłaszcza jeśli chodzi o czujniki wału/wałka i ABS-u.
Opublikowano
Wiem, że nie toleruje zamienników, ale na nowym ORYGINALNYM czujniku położenia wału korbowego, auto dalej nie chciało palić. Może czujnik fabrycznie został uszkodzony ?