Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam bmw 320d 177 km z 2007 roku. Auto zaczęło mi rano kopcić intensywnie na biało. Dym strasznie wielki nie było nic widać. Po nagrzaniu i przejechaniu kopcenie całkowicie ustało. Ze zbiorniczka wyrównawczego znikł cały płyn chłodniczy. Po dolaniu płynu na nagrzanym silniku płyn nie ubywa nie kopci i śmiga. Gdy silnik wystygnie znów ucieka płyn i kopci na biało. Moje podejrzenia padły na chłodnice spalin. Zaznaczam, ze pod korkiem nie ma tzw "masła", a w zbiorniczku wyrównawczym nie ma śladu oleju. Nie dawno wymieniłem termostat na chłodnicy spalin, gdyż mi pękł i przeciekał. Po tej wymianie zaczęły się chyba te objawy.

Opublikowano

Teoretycznie może cieknąć, ale to nie tłumaczy białego dymu z rury... , też przecież układ olejowy jest zamknięty i główna i najpewniejsza droga płynu do silnika to przez uszczelką, albo właśnie pękniętą ściankę miedzy cylindrami.

Choć w jakimś VOLVO jest jakaś chłodniczka dodatkowa płynu chłodzącego która jest chłodzona olejem i jak tam coś puści to wtedy mamy sajgon :)

pzdr. Łukasz

Opublikowano
tez wymieniłbym tylko chłodniczke spalin i obserwował. Słyszałem o przypadku, że sie rozszczelnila

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv