Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam borykam się z małym problemem otóż falują mi obroty na gazie na benzynie silnik czasem nierówno chodzi.Szperając w necie ustaliłem że może to być przyczyną złego ładowania.Wygląda to następująco silnik chodzi na jałowych obrotach włączam podgrzewanie szyby obroty lekko zaczynają falować włączam dmuchawę bardziej falują włączam światła jest jeszcze gorzej.Sprawdzałem ładowanie i wygląda to tak silnik na jałowych wszystko wyłączone 13,93v dodaje gazu napięcie spada do 13,85v i tak trzyma.Po włączeniu różnych odbiorników prądu spada na jałowych do 13,15v obroty się bujają daje gazu napięcie wchodzi do 13,83v.Zapewne regulator powoli kończy swój żywot za pewne szczotki też.Nie udało jednak mi się ustalić jaki ma to wpływ na falowanie obrotów na gazie i nierówna pracę na benzynie czy spotkał się już ktoś z tym?
Opublikowano
Możesz krokowca przeczyścić przepustnicę i dolot, ale zrób sobie ten alternator przecież i tak musisz teraz to robić. Tak będzie łatwiej chyba, że czekasz na chwilę jak nie odpalisz auta
Opublikowano
W tym problem że cały dolot był rozebrany wyczyszczony poskładany na nowych uszczelkach wymienione przewody od odmy krokowiec był lekko przybrudzony został wyczyszczony dodatkowo sprawdzone serwo nowa guma od przepływki.Problem z ładowaniem to jedno bądź co bądź jednak nawet jak by alternator zdechł na sprawnym akumulatorze powinno być dać radę jakiś kawałek jechać.Podejrzewam spadki napięcia ale nie mam pojęcia co może być nie tak że tak się dzieje.Zwłaszcza że akumulator mam nowy.
Opublikowano
Nie ma co kombinować tylko trzeba się zabrać za alternator. Potem zobaczysz co się będzie działo. Nie czekaj aż Ci alternator siądzie całkowicie bo szkoda akumulatora - tym bardziej, że nowy.