Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem. Przejrzałem cale forum i nie moge znalezc nikogo z podobnymi objawami. Przy temperaturach w nocy okolice 0 stopni, rano po odpaleniu samochodu po kilku minutach wyswietla mi sie błąd ładowania akumulatora i po kilku sekundach znika. Dzisiaj natomiast nir zniknął po tych kilku sekundach tylko dodatkowo po 10s wyskoczył mi błąd absu, dtc, napędu 4x4 oraz skrzyni biegów. Następnie zgasły błędy ładowania, abs, dyc i 4x4. Został tylko skrzyni. Zatrzymałem się, odpaliłem samochód na nowo i wszystko jest ok. Z alternatora nie słychać żadnych stuków, pasek jest napięty. Czy ktoś miał kiedyś podobne objawy? Co można z tym zrobić? Czy to koniec alternatora, paska czy rolek? Dzieki za odpowiedzi.
Opublikowano

ABS, DTC i sterownik napędu na wszystkie kapcie zostaw w spokoju. Układy te, są automatycznie wyłączane w przypadku zbyt dużego spadku napięcia, ponieważ mogą zacząć działać nieprawidłowo. Sterownik ABS wyłącza się przy spadku napięcia do 9V. Tak więc to skutek, nie przyczyna.

Czy to paski i rolki, to musisz sprawdzić sam. W momencie wystąpienia objawów musisz otworzyć maskę i zaglądnąć co się tam dzieje. Na oko będziesz widział problemy z napędem alternatora. Powinni temu też towarzyszyć niepokojące odgłosy.

Natomiast co bardziej prawdopodobne, to awaria alternatora lub regulatora napięcia. Ewentualnie przerwa w obwodzie. Tutaj bez sprawdzenia tematu przez elektronika raczej się nie obędzie.

Pozdrawiam

Opublikowano
sprawdż miernikiem jakie jest ładowanie w chwili zapalenia auta, niech ktoś inny uruchomi auto. Sprawdziłbym zaciski na altku, ew. kabel

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv