Skocz do zawartości

Ogromne spalanie w 325 IA !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakupiłem niedawno E46 z 2005, silnik 2,5 (192KM) w automacie. 2 tygodnie temu założyłem instalację gazową (Stag 300, wtryski HANA) i co mnie strasznie niepokoi to spalanie. Wynosi ono ok. 22l/100km po mieście przy bardzo oszczędnej jeździe (próbie zrobić jak mniejsze spalanie więc się staram). Nie wiem co może być przyczyną a nie znam spalanie na benzynie, ponieważ instalację zamontowałem zaraz po zakupie. Jeżeli to jakaś różnica to auto pochodzenia USA. Za pomoc w rozwiązaniu problemu będę bardzo wdzięczny. Komputer pokazuję spalanie w granicach 17-18l.

Opublikowano

Możliwe jest, ale to nie jest prawidłowe spalanie. Mam amerykana 525i i niczego to nie zmienia, jak sądzę.

U mnie, przy silniku 3 l, spalanie jest w granicach:

około 14 - 15 na mieście (przy bardzo krótkich przebiegach, odpalasz - 2-4 km i gasisz)

około 12,5-13 w trasie

Oczywiście wszystko zależy od nogi. Jak polecisz na autostradzie 190 km/h to pewnie spali koło 17. Ale 22 to dużo za dużo. Też mam Staga i pali jak wyżej. Ale faktem jest, że regulacja przy przeglądzie to około 40 minut, w tym jazda po mieście i trochę szybciej po obwodnicy.

Popytaj na forum gdzie jest koło Ciebie jakiś dobry magik od gazu.

Opublikowano
a czemu akurat 400 km? Wystarczy ze zrobi 100 km i zaleje do pełna :cool2:

http://s10.postimg.org/3yu3kileh/Edytowane_zdj_cia.jpg

Lamere - 525tdsA

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ponieważ kolega lubi dzielić przez 4 :mrgreen: a tak poważnie wtedy wynik będzie bardziej miarodajny, tylko może nie przejechać 400km na zbiorniku przy takim spalaniu..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.