Skocz do zawartości

Wymiana zegarow e39 (całości)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie,

BMW E39 1996 (liczniki z modułem wymiennym w postaci kasety).

Jakiś czas temu moje zegary zwariowały, na chwile obecną objawy są następujące :

- raz na jakiś czas działają poprawnie (wszystko wraca do normy)

- temperatura wyświetlana na wyświetlaczu cyfrowym pokazuje pierdoły (aktualnie -15 C) - na stałe

- temperatura cieczy zawsze jest w pozycji pionowej (nie zależnie od tego czy silnik jest ciepły czy zimny)

- poziom paliwa jest aktualizowany dopiero po ponownym odpaleniu samochodu

- natężenie podświetlenia wyświetlacza pulsuje (od bardzo słabo podświetlonego do bardzo jaskrawo świecącego - 1 cykl zajmuje około 1 min).

Wykonywałem test yzegarów i wszystko wygląda OK. nie ma zacięć wszystkie kontrolki się świecą ..

Panowie z serwisu powiedzili że należy wymienić cały zespół zegarów bo te mają problemy z napięciem (z bliżej nie określonych przyczyn).

Problem polega na tym że komplet orginalnych zegarów z zakodowaniem ma kosztować 2500 PLN !!! :shock:

Zostałem też poinformowany że nie ma innej opcji gdyż zegary od innego samochodu nie będą pasowały (tak czy inaczej trzeba je będzie zakodować w serwisie BMW !!).

HELP - czy możecie naświetlić sprawę czy tak jest w rzeczywistości, czy istnieje możliwość naprawy zegarów, czy mogę zaryzykować przekładkę ? czy jestem skazany na zakup nowych ?

Wiem na 100% że chodzi konkretnie o ten model zegarów :

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD51&mospid=47544&btnr=62_0197&hg=62&fg=05

Pozdrawiam

Asmo

Opublikowano

Jeśli test zegarow przechodzi to przyczyna chyba gdzie indziej lezy. W ASO to od razu najlepiejby wymieniali wszystko. Poza tym w mojej E39 sa zegary od innej fury i wszystko dziala. Wiadomo trzeba szukac od wozu o podobnym wyposazeniu, silniku itp.

Pozdr.

GO NAVY...
Opublikowano
  • Autor

To że testy przechodza to niewiele znaczy.. jak dla mnie.

Bo spadki napięć są widoczne gołym okiem na wyświetlaczu.

To że to wina zegarów potwierdziłem jeszcze w jednym z niezaleznych warsztatów specjalizującym sie w BMK-ach powiedzieli to samo co do wymiany .. ale nie mówili nic na temat kosztów (poprostu cena u FUS-a to 2500), a do używek oni nie chca przykładać ręki bo nie wiadomo czy z tego nie będzie problemów...

nigdy nie spotkałem się z takimi objawami - dlatego ptytam was.

Przestudiowałem całe forum i nie znalazłem nic na temat podobnego zjawiska.

Pozdrawiam

Asmo

Opublikowano

Witam

Ja mialem podobny problem z tel. pokladowym i z roleta tylnej szyby i w ASO Bawaria od razu powiedzieli ze nicsie nie da zrobic i trzeba nowe kupic - 2700(sama sluchawka)+1400 zl.

Nastepnie ja odpialem tylna kanape i pod nia znalazlem kostke i odpiety kabelek. Podpialem i roleta dziala do tej port. Z tel bylo tak samo, a nie dzialal bo byla zla karta SIM. Dodam, ze caly czas dzial bez zarzutu ...

Takze sam widzisz, ja tam juz nigdy nie pojade ...

Opublikowano
  • Autor

Do tego typu podejścia ASO się zdążyłem przyzywczaić ...

Dlatego sam sprawdzałem co i jak, niestety nie mam zapasowych zegarów aby podpiąć je na próbę.. dlatego pytam o doświadczenia użytkowników zgromadzonych na formum.

Pozdrawiam

Asmo

Opublikowano
Witam, dzis akurat bylem w ASO z podobnym problemem, padl mi wyswietlacz komputera pod zegarami tzw. kombi. DO polowy wyswietla tak ciemno ze prawie nic nie widac. Cena 2500 tys bierze sie z tad ze samo kombi czyli maszynka do wyswietlania komputera przebiegu i temp. to koszt 1500 zl i to dokaldnie tego elementu niemozesz przelozyc z innego samochodu. Jezeli u ciebie jest sprawny to pewnie mozesz kupic same zegary w kombi przelozyc od swojego i powinno smigac wszystko. Problem w tym ze kombi koduje sie po zainstalowaniu samo w okolicach 15 min po zakodowaniu pod nr nadwozia i inne takie nie pasuje juz do innej fury. Ja osobiscie nie chce wydawac 1500 zl na kobi ale slyszlem ze sa warsaty ktore to regeneruja moze ktos cos moze polecic z Wawy?
Opublikowano

Odpowiedz do zalozyciela topiku zadzwon pod nr 0602268217 i opowiedz o problemie, gosciu sluzy fachowa porada i powinen ci pomoc do tego naprawia takie cos zawodowo! Sprawdz go, mi pomogl rozwiazac problem i okazalo sie ze w ASO sie gowno znaja! Nawet nie wiedzili ze sa zaroweczki ktore podswitlaja tzw kombi. Bardzo mily gosciu, regeneracja to koszt 350 zl i caly proceder dobywa sie w ciagiu jednego dnia. Gosc mieszka w Koszalinie.

P.S. w razie gdyby mogl rozwiazac twoj problem mozes zpowiedziec ze go ci polecilem :cool2:

Opublikowano
  • Autor

Dzieki serdeczne,

Na srode jestem umówiony w warsztacie w Warszawie (okolicach) który specjalizuje się w takich właśnie naprawach, miły pan poinformował mnie że ma zegary aby sprawdzić czy wszystko będzie OK, jak testy będą pozytywne - to wymieniam tylko zegary (koszt od 350 do 600 PLN w zależności od wersji zegarów i wypasu M-look itd). jeśli nie przejdą to będe się musiał pofatygowac do ASO ale będę miał pełną jasność o co chodzi i co trzeba wymienić...

Jeszcze raz dziękuję za namiar jak coś będę się odzywał do twojego speca.

Pozdrawiam

Asmo