Skocz do zawartości

E46 320d 136km automat wysokie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu kupiłem Bmw E46 320d 136 km 2001 M47 automat . po czasie okazało sie że nie był to mój trafny wybór ale cóż.

Wymieniłem wszystkie oleje filtry, odmę, uszczelkę pod klawiaturą, Zregenerowałem wtryski i turbinę.

Miałem kiedyś BMW i jestem świadom że są to auta które dużo palą ale 10,9 l/100km to troszkę przesada jak na diesla.

Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No niestety jak chciałeś spalanie 7 to trzeba było brać manual. Te automaty palą sporo więcej. Wiem, bo mam. Jak to jest spalanie miejskie i lubisz szybciej ruszac to jest całkiem realne. Popatrz sobie w instrukcje obsługi. Tryb miejski według instrukcji to 9,7 litra w automacie. Dopiero w trasie można zejsc ze spalaniem jak w manualu do koło 6 literkow. Chyba że to jest twoje autostradowe spalanie, to wtedy jest za duzo.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Remote Start w autach EU oraz USA benzynowych z BDC3.

Opublikowano
  • Autor
No to trochę dziwne teściu ma automata e39 530d i pokazuje mu spalanie w granicach 9,8
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może teściu ma lżejsze buty :mrgreen: A tak na poważnie to nie sugeruj się tym ile palą samochody innym bo nie jesteś w stanie tego porównać. Zbyt wiele czynników ma na to wpływ. :wink: Ja żony 318d w manualu potrafię po Poznaniu spalić zarówno 7L jak i 10.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to trochę dziwne teściu ma automata e39 530d i pokazuje mu spalanie w granicach 9,8

No to co komputer pokazuje to sobie można wsadzić. Jak bym na to patrzył to mi pokazuje 8 po miescie. Tylko ze na 60 litrach przejeżdżam 600 km. Za nic nie wychodzi 8:)

No i co prawda to prawda, styl jazdy ma duże znaczenie.

A co do tematu to błędów na kompie nie ma żadnych??

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Remote Start w autach EU oraz USA benzynowych z BDC3.

Opublikowano
  • Autor

wcześniej były od turbiny i wtrysków

acha no miałem kiedyś jeszcze taki

złe obroty koła na pierwszym biegu

ale zrobiłem filtr w skrzyni i olej skasowany i znikł ale ciekawy jestem co to jest z błąd.

no i wydaje mi się że coś jest nie tak jeszcze bo te auto jak z miejsca ma ruszyć to się zachowuje jak bym miał tira z pełną naczepą ale jak koła zaczną sie kręcić to już czuć że ma 136 km

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Chciałem sie jeszcze zapytać co może być przyczyną ( patrzyłem na forum to głownie jest że gdy jest ciepło)

że gdy auto sie zagrzeje traci moc słychać że silnik sie męczy auto jedzie al;e to nie to jak jest zimny.

Jeśli źle przeszukałem forum a macie link to poproszę i przepraszam.

Opublikowano
Do tego problemu załóż osobny temat, weług mnie możliwe że dostaje gdzies ciepłe powietrze. Powiedz jak jeszcze na biegu jałowym czy wówczas po rozgrzaniu chodzi normalnie?
Opublikowano
  • Autor
dobra poszukamy jakiejś dziury albo czegoś może jest jakaś nie szczelność i zasysa ciepłe powietrze z komory silnika