Skocz do zawartości

Kontrolka skrzyni i wskaznik temperatury e46 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,to moj pierwszy post tutaj i zwracam sie o pomoc,jezeli ktos z Was mial podobny problem.

Mianowicie od pewnego czasu w poim aucie,przy probie odpalania,przekreceniu stacyjki,zapala sie kontrolka skrzyni biegow(automat) i wskaznik temperatury szybuje do maximum,swieci sie tez kontrolka od recznego i abs-u,rozrusznik ani drgnie.Zazwyczaj po kilku probach z przekrecaniem stacyjki z pozycji 0 do 2 problem znika i auto pali normalnie,wydaje mi sie ze problem jest bardziej uciazliwy rano,przy nizszej temperaturze i nie pojawia sie gdy przejade dluzszy dystans.

Bylem u mechanika i po sprawdzeniu komputerem,stwierdzil,ze jest connection foult,czyli blad w polaczeniu pomiedzy ECU(nie mieszkam w Polsce).Mechanik twierdzi ze auto mechanicznie jest ok a problemem moze byc jeden kabelek,

Prosze napiszcie jezeli wiecie co to moze byc i z gory dziekuje za odpowiedz.

Opublikowano
Ja mam trochę inaczej. Mianowicie często gęsto z rana jak odpalam (zimne auto) to po przekręceniu kluczyka z pozycji 2 na start po prostu auto nie kręci i jest cisza. Po przekręceniu parę razy z 0 do 2 i próbie odpalenia auto odpala bez problemu. Elektryk stwierdził, że to kostka stacyjki - zamówiłem i czekam aż przyjdzie, wymienię, sprawdzę. Co do kontrolek u mnie ten problem nie występuje.
Opublikowano
  • Autor
Jutro ma do mnie dzwonic "specjalista" z salonu BMW,z jego diagnoza,mozesz mi podac jakis link,gdzie zamowiles ta kontrolke,moze i w moim przypadku jest to warte sprobowania,pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
W intercarsie kosztuje to 231 zł, w ASO zaś 241 zł. Ja zaryzykowałem i kupiłem na allegro używkę za 50 zł, jak nie będzie działać wtedy kupie ori z ASO.

Niżej masz linka do kostki z ASO i nr części:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/6901961-przelacznik-zaplonu

OK,daj znac czy wymiana kostki cos dala,tez chyba sprobuje w najblizszym czasie,pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Wymienilem kostke i niestety nic to nie zmienilo,tak ze dalej trzeba szukac
Opublikowano
  • Autor
uzywana,myslisz,ze moze byc inaczej jezeli kupie nowa?
Opublikowano
Cholercia a może byc ze t co kupiłes tez jest uszkodzona wiesz co ja bym spróbował nowa z możliwoscia oddania nie montowac ja tylko tak jak ci napisałem sprawdzic bo te objawy wskazują na kostkę miałem dokładnie tak samo już sam nie wiem
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kilka dni temu zaprowadzilem auto do mechanika,poczatkowo myslal ze problem lezy w skrzyni biegow,sprawdzil i wszystko bylo ok,krok po kroku,doszedl do glownego komputera i okazalo sie ze jest kompletnie rozlegolowany,stwierdzil,ze moze dostal jakiegos zlego napiecia i zglupial,fakt ze kilka tygodni temu,podczas jazdy poluzowala mi sie klema i spadla,nie wiem,czy nie zrobilo sie jakies zwarcie-bardzo prawdopodobne,tak czy inaczej mechanik zamontowal nowy akumulator,zresetowal kompa i wgral oprogramowanie od nowa.Po tych zmianach auto smiga jak nowe,nie ma zadnych niepotrzebnych swiecacych sie kontrolek,zdecydowanie lepiej pracuje skrzynia i znikl tez problem czarnego dymu z wydechu podczas przyspieszania(nie pisalem o tym wczesniej,bo myslalem,ze jedno z drugim nie ma nic wspolnego).

Mam nadzieje,ze jezeli ktos ma podobny problem,to ten post,chociaz troche pomoze,pozdrawiam