Skocz do zawartości

1998 Cabrio - zgrzyt i szyba przestała działać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czytałem kilka wątków o szybach w E36 ale takiego przypadku jaki ja mam nie znalazłem.

Mianowicie, zwyczajnie podnosząc szybę (lewa przednia), szyba doszła do końca swojego zakresu i wtedy nastąpiło "zgrzyt". Coś jakby przeskakująca zębatka.

Po owym zgrzycie szyba siedzi zblokowana w górnej krańcowej pozycji. Nie rusza się na milimetr ani w jedną ani w drugą.

Naciskając przycisk otwierania szyby, nic nie słychać żeby coś próbowało pracować. Żadnego przekaźnika, ani silnika.

Co się mogło się popsuć?

Co sprawdzić?

Pozdrawiam!

Opublikowano

No więc tak:

Przy wciśnięciu guzika od szyby, słychać jednak jakiś przekaźnik/próbę ruszenia szyby przez silniczek.

Po zdjęciu boczku i naciśnięciu guzika słychać że owy klik pochodzi z okolic silniczka.

Po wyjęciu silniczka (niestety samego silniczka bez plastikowych przyległości i zębatek) nie da się go ręcznie ruszyć, tak więc podejrzewam że to będzie to.

Zamówiłem nowy, zobaczymy co z tego będzie.

Bez zamontowanego silniczka, da się ręcznie opuścić i podnieść szybę, wiec sam mechanizm unoszenia i opuszczania jest chyba ok :roll: