Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od jakiegoś czasu cieżko wchodzą biegi na postoju przy zapalonym silniku. Przy zgaszonym wchodzą normalnie. W czasie jazdy też nie ma problemu oraz nie ma problemu z biegiem wstecznym. Najgorzej jak zapale rano silnik I wrzucam jedynke to musze na siłe wrzucać I przy wrzucaniu auto lekko do przodu podjeżdża, tak samo jak stane na światłach I chcę wrzucić bieg z luzu to jest ciężej niż jakbym trzymał cały czas na sprzęgle po zatrzymaniu. Lepiej wrzucić mi jedynke jak auto się toczy niż jak stoi w miejscu. A I jak wrzucam jedynke to słychać, że wał sie poruszył lekko. Dodam, że około 2 miesiące temu wymieniałem olej w skrzyni I nie pomogło, ale stary olej wyglądał dobrze. Może to być wina sprzęgła, chociaż w czasie jazdy działa dobrze, łapie na środku mniej więcej. Auto ma zrobione 140 tyś km. Czy może byc to spowodowane zużytym sprzęgłem I raczej szukać gdzieś indziej winowajcy?
Opublikowano
Podczepię sie pod temat u mnie sprzęgło chodzi wzorowo ale na zimnym z 1 na 2 chodzi z oporem... wina skrzyni czy oleju mam 230tysi i nie wiem czy ktoś tam coś robił :?:
Opublikowano
Czyli kompletna wymiana sprzęgła powinna pomóc.

Z tego opisu raczej tak. U mnie np od pięciu lat jedynka wchodzi z oporem i to jest synchronizator. Przyzwyczajeń się już i dopóki nie będę musiał zdjąć skrzyni to daje spokój.

Podczepię sie pod temat u mnie sprzęgło chodzi wzorowo ale na zimnym z 1 na 2 chodzi z oporem... wina skrzyni czy oleju mam 230tysi i nie wiem czy ktoś tam coś robił :?:

Przeczysc papierem i przesmaruj połączenia kuliste ciegien zmiany biegów. Możliwe że pomoże. W każdym razie to najtańsza opcja na początek.

Opublikowano

Witam

Miałem podobny problem w e36 18is, gdy zrobiło się zimno miałem problem z wrzuceniem biegu , pomogła wymiana oleju w skrzyni :o wymień olej jeśli nie pomoże możesz też spróbować odpowietrzyć siłownik sprzęgła, na końcu brał bym się za wyciąganie skrzyni i wymianę docisku.

Pozdrawiam Marcin