Skocz do zawartości

Jak wyciagnąć zamek z przednich drzwi i co z centralnym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Padł mi centralny cos piszcy w centralce pod głośnikiem. Wyjałem centralkę , zmieniłem na inną i tez piszczy i nie zamyka. Chcę także wyciagnąć zamek z drzwi i nie wiem jak najlepiej to zrobić. Może ktos miał podobny problem z tym piszczeniem w centralce i może ktos doradzi jak wymontowac zamek?

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano

Witam.

Aby wymontować zamek należy:

Całą operację wykonujemy na zamkniętym oknie.

- wyciągnąć siłownik zamka centralnego oraz odpiąć haczyk od siłownika

- odkręcić mechanizm otwierania szyby, tak aby szyba się trzymała na bokach(prowadnicach)

- odkręcamy klamkę i wypinamy jej haczyk

Po tych czynnościach mamy już trochę miejsca na manewry

-następnie odkręcamy zamek (3 śruby), przyda się dobry wkrętak i klucz płaski do podtrzymania.

Po umiejętnych manewrach, wyciągniesz zamek. Aby wyciągnąć wkładkę należy wysunąć wsuwkę metalową.

To tyle w przybliżeniu (dawno temu rozbierałem). Pamiętaj musisz mieć dużo cierpliwości, ponieważ jest tam bardzo mało miejsca i niewiele widać (konieczna lampa).

Co do piszczenia. Napisz coś więcej, trochę mało żeby coś stwierdzić.

Pozdrawiam

Elkar

Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano
Mam u siebie to samo w E34. Centralny otwiera się i zamyka za drugim razem i to dopiero w pozycji ryglowania. W dodatku nie działa mi zamek od strony pasażera. NIe wiem czy mam uszkodzoną wiązkę w drzwiach, czy uszkodzoną wkładkę ( zapadki ), KAbelek się odłączył?
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
U mnie był zasniedziały kabelek na kostce z drzwiami. Dostała sie woda i prąd wariował. Pojechałem do elektryka i wtyki były całe zielone . Przeczyszcenie wd 40 i wszystko gralo. Centralka była ok. Dzieki za pomoc. Faktycznie nad wyciagnieciem zamka trzeba się nagimnastykować. :mad2:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg