Skocz do zawartości

318i M40 na zimnym nagly wzrost obrotow na lpg po zatrzymani

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

E36 M40 318i LPG pierwszej gen.

Od czasu remontu parownika walcze z problem za malych obrotow na zimnym silniku. - 500-600 (benzyna - 800 i tak powinno byc)

Przed remontem pewnego razu auto nagle przestal ochodzic na gazie. Pekla wtedy membrana. Caly zestaw naprawczy zostal wymieniony i od tamtej pory mam za male obroty na zimnym (im silnik cieplejszy tym wieksze obroty, stale to okolo 900 na lpg).

Kiedy zaczely sie przymrozki i odpalam rano auto to jest tak jak zawsze lecz po przejechaniu drobnego kawalka (200m do sklepu czy 3km do swiatel) po zatrzymaniu po chwili z 600 (jeszcze sie nie rozgrzal) obroty wzrastaja do 1400.

Co moze byc tego przyczyna? Dodam, ze kiedy mam obroty 600 i puszczam w drodze gaz to wykres spalania pokazuje 2-4l a kiedy mam 1400 i puszcze gaz to pokazuje 0 (i tak powinno byc) czy komp mi sie wali?

Opublikowano
Chyba jestes niepowazny, jesli chcesz mi pomoc taka odpowiedzia. Co ma do tego regulacja, ze nagle wzrastaja mi obroty na gazie. jest to NAGLE z 600 na 1400 a nie stopniowe. Regulacja nie ma tu nic do rzeczy. Myslalem o czujniku temp od ECU ale wymienilem go i nadal jest to samo. Moze jakies powiazanie gazu z kompem? :mad2:
Opublikowano

Spoko kolego, jestem niepoważny :duh: Powodzenia :cool2:

PS: Wymienisz wszystkie czujniki i dalej będziesz się bujał, zamiast pojechać na regulację do majstra. Jak regulacja nie pomoże to będzie znaczyło że coś spaprałeś w parowniku.

Opublikowano

Myslisz, ze nie bylem na regulacji u osiedlowego gazownika?

Wyregulowal mi wszystko na cieplym silniku.

A ja mam problemy na zimnym - zbyt male obroty i po zatrzymaniu nagly wzrost na 1400.

Pomoze ktos?

Opublikowano
Wnioskuje po tym wszystkim - ze to tak jakby wlacza sie ssanie. Tylko dziwne, ze jest ono az tak wysokie na samym gazie. Czy na parowniku ( I gen ) da sie jakos cokolwic w tym temacie ustawic?