Skocz do zawartości

problem z 523 klepie silnik po rozgrzaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich robiłem remont głowicy i po złożeniu wszystkiego po odpaleniu autko chodziło równo i cichutko ale z czasem rozgrzewania się zaczyna klepać,zalany olejem castrol magnatec 10w40 jak ostygnie to jest ok proszę o pomoc jak to ugryść
Opublikowano

Zrobiłeś głowicę i zalałeś największe badziewie :duh:

Wlej jakiś 5w40 np motul x-cess

Z jakiego powodu robiłeś głowicę? Dźwięk jest słyszalny bardziej z głowicy czy dołu silnika?

Opublikowano
ukręciła się świeca i nie dało rady jej wykręcić a że auto ma 270tyś to decyzja była jedna robić głowice , dżwięk dochodzi z okolic 1-2 cylinder kompresje mi mechanik sprawdzał i jest ok może tak jak mówisz olej , mi znowu powiedzieli żeby zalać 10w50 dlatego też próbuje na forum się coś dowiedzieć "może jakiś popychacz sie nie wypełnia olejem ?dzięki za odp
Opublikowano

Może pozamieniali popychacze miejscami jak dałeś stare, a z tego co wiem nie powinno się tego robić bo potem może klepać. Swoją drogą jak mi przyjdzie zrzucać czapkę to robię uszczelniacze gniazda zaworowe i wszystkie nowe popychacze bo auto ma prawie 300tys i to się zwyczajnie zużywa.

Nie lej takiego chłamu co polecają bo to olej zbyt lepki i przydaje się przy e39 ale M5 a nie w naszych. Tutaj nie osiąga się takich ekstremalnych temperatur i wcale taki olej dobrze nie robi.

Ja mam olej taki jak Ci pisałem i wszystko jest ok. Stan oleju oczywiście jest w porządku? Zalej pod max jeśli jest min albo połowa. Może warto zrobić płukankę i ruszy ten popychacz czy syf w kanale. Tylko głowica zapewne myta i przedmuchana jest.