Skocz do zawartości

Niedziałające webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów, przeczytawszy posty na forum nie znalazłem odpowiedzi na temat mojego pytania, a mianowicie przestało działać webasto, nie odpala się zarówno z idrive jak i z pilota, diagnostyka ncs i DIS nie pokazała żadnego błędu, więc gdzie leży problem ???
Opublikowano
Webasto diagnozuje śie oddzielnie ,opisz szerzej temat ,zupełna cisza czy słychać pompkę webasta i nie odpala bo inaczej to czarna magia.
Opublikowano
  • Autor
Pompę słychać, że coś robi ale nie startują wentylatory, na idrive nie można zaznaczyć pokrętłem funkcji grzania, może zadam pytanie ianczej jak zdiagnozować samo webasto, mówimy tu głównie o DISie bo tylko do tego mam dostęp
Opublikowano
Jak słychać pompę to z reguły walnięta jest swieca zapłonowa.
Opublikowano

Jezeli nie slyszysz dmuchawy cos jest nie tak z nia(uszkodzony silniczek/zatarty). Lub sterownik ma walniety obwod dmuchawy. Dmuchawa/pompki startuja jako pierwsze później dopiero nastepuje zaplon. Olej temat swieczki bo to nie ten etap !

Sa dwie pompki:

1 paliwa, slychac bardziej cykanie

2 wody ciezko ja uslyszec

Po 3 nieudanych próbach webasto blokuje sie.

blad: 9B2E

Do pelnej diagnozy potrzebujesz dodatkowego interfejsu ktory podlacza sie bezposrednio do webasto.

Na moje: wymontowac webasto, sprawdzic na krotko czy dziala pompka wody, dmuchawa. Jezeli beda dzialaly to obstawiam sterownik.

Na 100% brak bledow od webasto ?

Opublikowano
  • Autor
Jutro postaram się podpiąć jeszcze raz i sprawdzić DISem co wyrzuci, dzięki za podpowiedź.
Opublikowano
  • Autor
Webasto naprawione, piec odblokowany :-)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Panowie odgrzewam kotleta, po zabawie disem i usunięciu błedu zablokowanego pieca startuja wentylatory nic poza tym po jakimś czasie sie wyłączają i to tyle w tym temacie, i dalej pojawia sie problem zablokownaego pieca, czy ktoś miał podobny objaw ??? Motor n47 z 2008 roku ... Sprawa zaczyna mnie irytować :mad2:
Opublikowano
pompka paliwa - przetestowana (disem) ? slychac takie specyficzne cykanie
Opublikowano
  • Autor
Nie ma cykania wentylatory startuja popracują i przestają i potem chcac odpalić z idrive ikona independet heather jest nieaktywna, mam już tzn wku... wa :mad2: dis wywala tylko bład zablowanego pieca czyli 9b2e
Opublikowano

Spokojnie kolego, to tylko nowe wyzwanie ;)

w disie jest test pompki paliwa od piecyka, sprawdz, byc moze to ona.

Jak sie nie myle to w inpie tez cos od pompki jest.

Generalnie dzialajaca pompka "cyka", jezeli jest uwalona to spokojnie mozesz kupic uzywana.

Ja kiedys u siebie mialem uwalony sterownik + pomka wody do wymiany, to byla jazda ;)

Opublikowano
  • Autor
Zastanawiam sie od czego zaczac