Skocz do zawartości

co to jest? helicoil?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś postanowiłem skontrolować zaślepki klapek w kolektorze ssącym, które niedawno podmieniłem z plastykowych na aluminiowe.

Kiedy okazało się, że torx mocujący jedną z zaślepek nie jest dociągnięty chciałem go dokręcić. Śruba zaczęła zachowywać się tak jakby gwint był zerwany - okręcała się dookoła mimo że wyglądała na dokręconą. Odkręciłem i ją zacząłem się jej przyglądać żeby zbadać gwint - na niej i w miejscu gdzie się ją wkręca. Okazało się, że na gwincie coś było. Myślałem że to plastyk - kolektor został na gwincie ale było to jednak metalowe. Potem okazało się, że znajduje się to we wszystkich otworach, od wszystkich klapek/zaślepek. Po usunięciu tego czegoś śruby wkręcają się normalnie, nie mają luzu. I teraz nie wiem czy powinienem to powpychać z powrotem? Czy ma to wpływa na siłę trzymania śrub?

Przypomina to trochę helicoil ale wygląda nieco inaczej. Co myślicie?

Na foto jedna "sprężynka" jest na śrubie a jedna obok.

http://img96.imageshack.us/img96/8334/fvm1.jpg

Opublikowano
Takie sprężynki stosuje się przy uwalonym gwincie.Używałem kiedyś jak śruba się kręciła ale nie było końcowego oporu i brak możliwości dociągnięcia.Jak bez nich możesz normalnie pozakrecać to wyrzuć je i będzie OK.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.