Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z przednimi szybami.

Problem polega na tym, że szyba domyka się do końca po czym opuszcza się o ok. 5cm.

Problem zapewne polega na tym że sterownik nie pamięta granic szyb (tak miałem w mercedesie).

Uruchomiłem INPE i skasowałem ustawienia wszystkich szyb, po czym zapamiętałem marginesy tylnych szyb (zrobiło się to automatycznie) szyby opuściły się i zamknęły, po czym w statusie napisało że się nauczył.

Problem jest z przednimi tzn. w statusie jest, że jest nie nauczony. Automatyczna funkcja nie działa, więc robię ręcznie i tu jest problem bo jak trzymam długo przycisk od podnoszenia szyb szyba podnosi się a jak dojdzie do końca opuszcza się o te 5cm. Z tego pewnie powodu nie da się tego zaprogramować.

Na wyświetlaczu mam komunikat "side window anti-trap function". Po pewnym czasie komunikat zginął lecz problem z szybami pozostał. W statusie w INPA dalej jest nie zaprogramowane.

Próbowałem wielu kombinacji tzn. szyba na dół trzymam przycisk 5 lub 17s. Szyba do góry, ale ona się opuszcza o te 5 cm i nici z tego. Jak już uda mi się domknąć szyby to programowanie przyciskiem 5s lub 17s nic nie daje.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem ?

Nie chce mi się wierzyć że padło coś w dwóch dniach jednocześnie.

Zastanawiam się nad rozłączeniem akumulatora.

Co Wy na ten zonk

Opublikowano

Zamykam temat.

Problem rozwiązany.

Rozwiązanie: po pewnym odstępie czasu (ok 1 godz) przyszedłem do auta włożyłem klucz (kartę) oraz włączyłem zapłon, po czym trzymałem 20s szybę kierowcy na dół.

Po tym czasie szyna straciła całkowicie marginesy podnosiła się co 5cm. Szybę manualnie zamknąłem i przytrzymałem kolejne 20s.

Ciekawostka polega na tym, że szybę pasażera nie udało się zrobić zaraz po szybie kierowcy.

Szybę pasażera uczyłem po ok. 6h i za pierwszym razem udało się.

Bmw to dziwne zwierze.