Skocz do zawartości

e46-320d-ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zakładam nowy tem żeby nie zasmiecac innego mojego.

Ogrzewanie daje mieszane powietrze zimne z cieplym z nawiewu nawprost glowy z podszybia zawsze leci gorace a temp. ustawiona na 16 stopni.

Pytanie czy jak wyjmowałem wszystkie bezpieczniki i wkladalem spowrotem(przy wlonczonej stacyjce) dlatego się tak stało ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem jak u ciebie jest to rozwiazane ale w M47N, jak miałem gorące powietrze na nogi i szybe, niezaleznie od ustawionej temperatury to padł elektrozawór klimatyzacji. Nawiew na twarz działał dobrze. Na schemacie to numer 7:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=64_1084&hg=64&fg=18

Na zywo to wygląda np. tak:

http://allegro.pl/bmw-e46-320d-136km-e83-z3-elektrozawor-wody-i3549659392.html

Kupiłem taki uzywany i działa od dwóch lat. Mój rozebrałem to okazało się ze jedna z tych wiezyczek to pompka, w kórej był wiatraczek. W moim połamały się wszystkie smigiełka i zablokowały zawór w drugiej wieżyczce. Wymiana banalna, płynu uciekło prawie zero.

Nie wiem jak jest w silniku M47 rozwiązane. Poszukaj na forum.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdz sobie tu:

http://www.realoem.com/bmw/select.do

Wpisujesz ostatnie 7 cyfr VIN i masz wszystko co siedzi w aucie.

W zakładce " Ogrzewanie i klimatyzacja" wybierasz "Pompa wody, zawór, węże" i tu jest numer części twojego zaworu.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor
czy z koncowka 807 tez beda domnie pasowac?
Opublikowano
  • Autor

juz zglupialem te z koncowka 805 maja niewiem co to jak by jeden filtr .

a te np. 807 koncowka. - maja 2 filtry.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No masz spory wybór:( Najlepiej to jak pojdziesz do fury zlokalizujesz zawór i spiszesz z niego numer. To kominy jeśli są dwa, to w tym mniejszym jest pompka, a w tym większym zawór. Jak jest jeden to tylko zawór.

Opublikowano
  • Autor
dzieki, mozesz podpowiedziec gdzie ten zawor, umnie przed liftem szukac od spodu, gory ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No niestety 136 konnej wersji silnika nie widziałem nigdy. W moim 150 konnym zawór jest po stronie kierowcy zaraz za reflektorem.

Opublikowano
  • Autor
nie wytrzymalem,poszlem zobaczyc, 807 koncowka, a wiec jeszcze raz przepacze allegro.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zamontowalem dzis uzywana dodatkowa pompe wody(zwor wody) i to samo na glowe nawiew zimne mieszane z letnim,podszybie i nogi gorace.

Jak zalozylem zawor to na poczatku jak temp. silnika byla ponad niebieska kreska ledwo, to bylo wszystko ok zgasilem silnik pojechalem do miasta i juz wszysko niedzialalo tak jak trzeba. Dodam ze tem na 16, klima wlaczona i nie mrozi.

Moje pytanie jak sprawdzic czy ten tloczek dziala w zawoze np. czy sie zamyka?

Wyjac zawor, zdjac weze i podpiac te dwa kabelki i jak to jest temp na 16 stopni tloczek powinien sie zamknac czy odwrotnie byc otwarty ? jak to ogarnac???

Opublikowano
  • Autor

Czy to moze byc od rezystora dmuchamy( jez) od kat kupilem bmw byl problem z falowaniem dmuchawy, a od jakiegos tyg. dmuchawa raz dziala raz sie nie zalacza?

czy jak wsadze od innego auta panel klimatyzacj przed czy polifta wszystko bedzie dzialac?

Opublikowano
  • Autor

Chyba nie dochodzi prad do zaworu wody.

Wzielem zarowke H1 i H7 i sprawdzilem tak te 2 kable i nic zero reakcji zarowki?

Jak sprawdzic czy zawor dziala mozna podpiac jakos pod akumulator bezposrednio???

Czy w przekaznikach (skrzynce) pod maska jest jakis od tego zaworu zeby sprawdzic?

Opublikowano
Sprawdz bezpiecznik F62 (7.5A) - on zasila zawor cieplej wody.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

zawór podłączony na krótko cyka i słychać jego pracę.

jak dmuchniesz w rurkę to nie ma przelotu przy załączonym.

nie podpinaj żarówek h7 bo tam bardzo cienkie kabelki idą i upalisz coś albo przekaźnik rozwalisz.

takie rzeczy to się woltomierzem sprawdza :duh:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiazany, jestem zly i zadowolony.

Zona miesiac temu byla na zakupach,zadzwonila ze niemoze samochodu otworzyc.Problem byl z modulem komfortu.

Wtedy na szybko sprawdzalem wszystkie bezpiecznii, pech chcial ze niewlozylem na miejsce nr. 62 i to on byl winowajca niebylo zasilania :mad2: :mad2:

:mrgreen: :duh:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ostatnie moje pytanie w tem.

Kluczyk przekreckony w pozycje 2 tak zeby dmuchawa chodzila,OTWIERAM maske i nieslysze pompki przy filtrze paliwa tylko zawor wody caly czas pracuje i cyka(czyli zamyka otwiera). Czy tak ma byc ? czy zawor powinien pracowac dopiero po odpaleniu samochodu ?