Skocz do zawartości

[E34] 525 TDS malejące obroty przy ruchu kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zauważyłem, że w moim tdsie na postoju, podczas skręcania kierownicą maleją obroty, raz udało mi się go w ten sposób zgasić po szybkich skrętach w lewo i w prawo na postoju. Poza tym, czasem zdarza mu się drgnąć podczas ruszania. Dodam, że poza tym silnik pracuje w miarę równo i nie kopci.

A i jeszcze jedna ciekawostka. Gdy domknąłem szybę i wcisnąłem przycisk sterowania tak dla pewności to silnik na chwilę drgnął, tracąc ze 100 obrotów. Co może być przyczyną tych rzeczy? Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Jak z zapalaniem na ciepłym silniku (po wyłączeniu silnika postój minimum 10 minut i uruchom silnik)?

Jeśli nie masz żadnego wynalazku oszukującego czujnik temperatury z allegro, a auto dobrze zapala - to winny został wskazany : NASTAWNIK :D

Pytanie, z którego m-ca jest Twoje auto, bo w 1994 r spotyka się nastawniki potencjometryczne (EDC) jak i indukcyjne (HDK). W EDC wycierają się ścieżki potencjometru - w zasadzie nic nie da się zrobić. Nastawnik HDK zazwyczaj wystarczy gruntownie wyczyścić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak z zapalaniem na ciepłym silniku (po wyłączeniu silnika postój minimum 10 minut i uruchom silnik)?

Jeśli nie masz żadnego wynalazku oszukującego czujnik temperatury z allegro, a auto dobrze zapala - to winny został wskazany : NASTAWNIK :D

Pytanie, z którego m-ca jest Twoje auto, bo w 1994 r spotyka się nastawniki potencjometryczne (EDC) jak i indukcyjne (HDK). W EDC wycierają się ścieżki potencjometru - w zasadzie nic nie da się zrobić. Nastawnik HDK zazwyczaj wystarczy gruntownie wyczyścić.

Pozdrawiam

Pali bez problemu na ciepłym silniku a dodatków z allegro jest brak :). Auto chyba z października - listopada 94.

Dzięki za pomoc, jeszcze tylko jedno pytanko zadam. W jaki sposób dobrać się do tego nastawnika?

Opublikowano

TDS jak i VW TDI mają pompy wtryskowe BOSCH VP37 z nastawnikiem HDK. Instrukcja czyszczenia nastawnika znajduje się tutaj:

http://www.skierniewice.info/golf/instrukcja_czyszczenia_nastawnika.pdf

Jeśli nie robiłeś tego wcześniej, lepiej oddaj auto w ręce specjalisty (aby nie zniszczyć przy montażu nastawnika). Po operacji trzeba wyregulować dawkę wtryskiwanego paliwa - a to ani nie jest takie łatwe, ani przyjemne ;)

Jak wcześniej wspominałem, nastawnik EDC nadaje się tylko do kosza :(

Pozdrawiam