Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, po zakupie auta już emocje opadły no i zaczynam przygodę z serwisem auta. Generalnie stan jest b. dobry więc narazie nie mam do czego się przyczepić ale wiadomo, że autem się jeździ więc czasem trzeba coś naprawić. Dwa pytania??

1. Według diagnosty po sprawdzeniu auta zawieszenie jest w jak najlepszej formie jednak wedłóg mnie właśnie z przedniego zawieszenia dochodzą mnie delikatne stuki, które dość obniżają komfort jazdy szczególnie gdzy droga nie jest w najlepszej formie (Polska). Chciałem zapytać, czy elementy zawieszenia należy wymieniać na nowe czy jest możliwośc nap. wymienić samą tulejkę, element gumowy itd.

2. Po włączeniu zapłony wyświetla mi się komunikat (domyśma się że o przeglądzie) i tak w pierwszym wierusz jest ilość km (7000 km) poniżej, w drugim data 11/2013. Mogę prosić o przetłumaczenie:)) Tzn. jak to rozumieć??

Pozdrawiam

Opublikowano

Stuki dochadzace z przodu moga byc spowodowane uszkodzona maglownica - stad mechanik nie widzial luzu w zawiwszeniu.

Mimo to, stukanie czesto powoduja wybite laczniki stabilizatora, co NIE jest do wykrycia gdy auto stoi na kolach - mozliwe ze mechanik o tym nie wie:) (sam sie z tym spotkalem kiedys)

Oczywiscie ze mozna wymieniac pojedyncze elementy...ale to chyba normalne :)

2) przegląd auta za 7.000(np klocki) lub termin przeglądu mija razem z wyswietlona data.

Pozdrawiam

Opublikowano
Stuki dochadzace z przodu moga byc spowodowane uszkodzona maglownica - stad mechanik nie widzial luzu w zawiwszeniu.

Mimo to, stukanie czesto powoduja wybite laczniki stabilizatora, co NIE jest do wykrycia gdy auto stoi na kolach - mozliwe ze mechanik o tym nie wie:) (sam sie z tym spotkalem kiedys)

Oczywiscie ze mozna wymieniac pojedyncze elementy...ale to chyba normalne :)

2) przegląd auta za 7.000(np klocki) lub termin przeglądu mija razem z wyswietlona data.

Pozdrawiam

Łączniki stabilizatorów sprawdza się właśnie na kołach i najprostszy sposób to rozbujać autko na boki. Jeśli jest na nich luz to 100% że je usłyszysz.

Opublikowano
jesli wszystko jest sztywne to moga byc to opony ;) mam ten sam problem ... musze się ich pozbyc

sprzedam E90 . 2007 r. 214 tys km . bezwypadkowa

http://images9.fotosik.pl/3382/17096446618ee79emc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/f4b104e47553a614mc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/52cc5e934e5d2209mc.jpg

Kamil

Opublikowano
A na jakich jeździsz oponach ? Jeśli masz Run Flat'y, to te stuki mnie nie dziwią.

Wiesz co są to opony conntinental i z tego co mogę się domyśleć są na aucie od nowości (data na kołach na to wskazuje - XX05) Czyli jak zmienię na inne (nowe) opony to się poprawi?? Co do łączników to sprawdzaliśmy sposobem jaki opisuje wafeltom: "Łączniki stabilizatorów sprawdza się właśnie na kołach i najprostszy sposób to rozbujać autko na boki. Jeśli jest na nich luz to 100% że je usłyszysz." i też żadne stuki z zawieszenia się nie wydobywały.

Wracając do daty z wyświetlacza (11/2013) chodzi o przegląd auta a nie wymianę jakichś elementów, płynów itd.?? Czyli po prostu reset inspekcji i w drogę??

PS. Nie mogę znaleźć działu o autach forumowiczów a wiem, że taki był. Wiecie, chce się pochwalić :oops:

Opublikowano
Na samej gorze masz ,, galeria-nasze samochody"

O kurde fakt :oops:

Jak się trochę pogoda poprawi, bo ciągle leje, to zabiorę autko w ładne miejsce i zrobię parę zdjęć.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

chcąc zakończyć temat jaki zacząłem. Zleciłem kontrolę tych stuków u zaufanego mechanika. Stwierdził, że odgłosy dochodzą z "listwy maglownicy", czy jakoś tak, nic z niej nie cieknie i w sumie dziwił się, że coś do kabiny dochodzi bo luzy są bardzo minimalne (mieszczą się w normie) itd. Informacje dostałem przez telefon, więcej szczegółów dowiem się jak pójdę po auto po pracy.

Generalnie podsumowując wizytę stwierdził, że "z tym się jeździ":)

Podejrzewam, że jak zmienię opony na nowe (nie runflat) to stukanie ustąpi, a przynajmniej będzie mniej denerwujące.

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za podpowiedzi.