Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Wiem, że było już wiele dyskusji na ten temat, ale mimo wszystko ciałbym się was zapytać co wybrać E36 z jakim silnikiem. Mam ograniczony fundusz dlatego nie chciałbym stracić wszystkiego co mam, z drugiej zaś strony jak bym miał 190 kucy do pięlęgnowania... . Różnice w spalaniu pomiędzy poszczególnymi silnikami są niewielkie, ale chciałbym się was spytać jak wygłąda sprawa w dynamicznej jeździe po mieście, w moim przypadku w Poznaniu, bo ekonomicznie się jeszcze nie nauczyłem jeździć. W sumie dużo bym nie jeździł tym autem, ale jak już to ostrożnie oczywiście ale nie EKONOMICZNIE. Więc w takim wypadku co najlepiej wybrać. Zdanie pomiędzy 1.6 a 2.5 zmieniałem wiele razy, teraz już kurcze nie wiem co wybrać! Poza tym ile mniej więcej zapłace za OC jak mam 21 lat i kupie sobie 1.6 a o ile więcej jak 2.5 (prawo jazdy mam od 5 lat wiem że to chyba też się liczy OC płace chyba od 4 lat), w sumie ile mnie wyniesie serwis. I na oko ile zapłace po np. 2 latach użytkowania żebym wiedział bo jestem naprawde mocno obok tematu więc chociaż mi powiedzcie ile 0 w sumie pieniężnej będzie (auto tak za 12000-15000) i licząc że bede się poruszał tak 200km na mięsiąc. Oj ale się rozpisałem pewnie nikomu się nie bedzie chciało czytać

:roll:

Opublikowano

:search:

Różnice w spalaniu pomiędzy poszczególnymi silnikami są niewielkie

Gdyby tak było to BMW nie robiłoby tylu wersji silnikowych...

Opublikowano
Poszukaj na forum. Temat optymalnego silnika w E36 byl juz poruszany wiele razy. Moim zdaniem: 318 is, jezeli ma byc rozsadnie, 325i jezeli ma byc fajnie. A w spalaniu roznice potrafia byc duze, szczegolnie przy 'ciezkiej nodze'.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
kolego ja posiadam e-36 325 td i jestem zadowolony poniewaz w miare pali a wiesz ze rope zawsze spbie załatwisz taniej no i zywotosc silnika disla jest wieksza ale to wszystko zalezy od twojej techniki jazdy jezeli chcesz auto dynamiczne szybkie no to ci proponuje benzyniaka 320 lub 325
Opublikowano
ja mam 325 i nie wymienił bym jej za nić chyba że 328 lubM3 też mam auto dla zabawy i robie średnio 600 km na miesiąc i nie narzekam a milionerem nie jestem , jak daje sie kolegom przejechać a oni mają 316 i 318 to od razu mówią że następne co bedzie to od 325 wzwyż i zawsze radio mi wyłączają:) jak jadą, moja beemka średnio pali 10,5 i z OBC to wynika i z moich średnich obliczeń. także wierz nie ma sensu brać coś słabszgo na twoje niedzielne wypady:)
Opublikowano

Ja mam e36 325i coupe: spalanie na PB wyglada nastepujaco:

leciutka noga: trasa ok. 8l, miasto ok. 11l

dynamiczna jazda: trasa do 150km/h ok. 9l, miasto: 12-13max

srednio: ok. 10-11 litrow

Wszystko zalezy od stylu jazdy i twoich aspiracji :D 316i w miescie potrafi "zjesc" 10 litrow.... natomiast 318is (znajomy mial taka to ponizej 10litrow w miescie nie mogl zejsc, a potrafila wziasc i wiecej)

pzdr :cool2: