Skocz do zawartości

E36 316 czy 320 czy 325?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Wiem, że było już wiele dyskusji na ten temat, ale mimo wszystko ciałbym się was zapytać co wybrać E36 z jakim silnikiem. Mam ograniczony fundusz dlatego nie chciałbym stracić wszystkiego co mam, z drugiej zaś strony jak bym miał 190 kucy do pięlęgnowania... . Różnice w spalaniu pomiędzy poszczególnymi silnikami są niewielkie, ale chciałbym się was spytać jak wygłąda sprawa w dynamicznej jeździe po mieście, w moim przypadku w Poznaniu, bo ekonomicznie się jeszcze nie nauczyłem jeździć. W sumie dużo bym nie jeździł tym autem, ale jak już to ostrożnie oczywiście ale nie EKONOMICZNIE. Więc w takim wypadku co najlepiej wybrać. Zdanie pomiędzy 1.6 a 2.5 zmieniałem wiele razy, teraz już kurcze nie wiem co wybrać! Poza tym ile mniej więcej zapłace za OC jak mam 21 lat i kupie sobie 1.6 a o ile więcej jak 2.5 (prawo jazdy mam od 5 lat wiem że to chyba też się liczy OC płace chyba od 4 lat), w sumie ile mnie wyniesie serwis. I na oko ile zapłace po np. 2 latach użytkowania żebym wiedział bo jestem naprawde mocno obok tematu więc chociaż mi powiedzcie ile 0 w sumie pieniężnej będzie (auto tak za 12000-15000) i licząc że bede się poruszał tak 200km na mięsiąc. Oj ale się rozpisałem pewnie nikomu się nie bedzie chciało czytać

:roll:

Opublikowano

:search:

Różnice w spalaniu pomiędzy poszczególnymi silnikami są niewielkie

Gdyby tak było to BMW nie robiłoby tylu wersji silnikowych...

Opublikowano
Poszukaj na forum. Temat optymalnego silnika w E36 byl juz poruszany wiele razy. Moim zdaniem: 318 is, jezeli ma byc rozsadnie, 325i jezeli ma byc fajnie. A w spalaniu roznice potrafia byc duze, szczegolnie przy 'ciezkiej nodze'.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
kolego ja posiadam e-36 325 td i jestem zadowolony poniewaz w miare pali a wiesz ze rope zawsze spbie załatwisz taniej no i zywotosc silnika disla jest wieksza ale to wszystko zalezy od twojej techniki jazdy jezeli chcesz auto dynamiczne szybkie no to ci proponuje benzyniaka 320 lub 325
Opublikowano
ja mam 325 i nie wymienił bym jej za nić chyba że 328 lubM3 też mam auto dla zabawy i robie średnio 600 km na miesiąc i nie narzekam a milionerem nie jestem , jak daje sie kolegom przejechać a oni mają 316 i 318 to od razu mówią że następne co bedzie to od 325 wzwyż i zawsze radio mi wyłączają:) jak jadą, moja beemka średnio pali 10,5 i z OBC to wynika i z moich średnich obliczeń. także wierz nie ma sensu brać coś słabszgo na twoje niedzielne wypady:)
Opublikowano

Ja mam e36 325i coupe: spalanie na PB wyglada nastepujaco:

leciutka noga: trasa ok. 8l, miasto ok. 11l

dynamiczna jazda: trasa do 150km/h ok. 9l, miasto: 12-13max

srednio: ok. 10-11 litrow

Wszystko zalezy od stylu jazdy i twoich aspiracji :D 316i w miescie potrafi "zjesc" 10 litrow.... natomiast 318is (znajomy mial taka to ponizej 10litrow w miescie nie mogl zejsc, a potrafila wziasc i wiecej)

pzdr :cool2: