Skocz do zawartości

E39 530i sportowy uklad wydechowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie!

Mam na imię Arkadiusz jestem nowy na forum:)

Szukałem odpowiedzi na moje pytania ale nic konkretnego nie mogłem znaleźć. Jeżeli było a moje bystre oko niedopatrzylo z góry przepraszam:)

Mam zamiar wymienić układ wydechowy w e39 530i w związku z tym mam parę pytań:

Czy warto inwestować w kolektory sportowe (barany) dostępne na allegro? (cena ok 700zl) czy lepiej przełożyć (jeśli jest taka możliwość) z innego auta?

Co do strumienicy to widzę ze zdania są podzielone, myślałem nad sportowym katalizatorem jaki i gdzie można dostać takowa cześć?

Co z tłumikiem środkowym?

Tłumik końcowy wymieniłem z seryjnego na remusa ac schnitzer, poprawa dzwieku MINIMALNA, dlaczego? dodam że tłumik byl robiony w zakladzie zajmujacym sie tylko ukladem wydechowym.

Chciałbym dodać parę koników i zwiększyć moment obrotowy ale nie wiem co będzie dobre a co nie dla auta a wymiana układu wydechowego chyba mu nie zaszkodzi:)

Nie mam zamiaru bawić się w turbiny, sprężarki czy tez wymieniać auto na te z większym silnikiem (auto w idealnym stanie, wiem co mam:))

Jeżeli mogę zapytać w tym dziale, co można jeszcze zmienić w tym aucie aby przybyło trochę mocy i momentu:)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Opublikowano
Sory że nie doradzę, ale ja bym to olał, zyskasz niewiele a zwieśniaczysz auto (dźwięk) Dla mnie e39 ma być praktycznie niesłyszalne i na to kładę nacisk, to limuzyna w końcu a wydechy itp zostawiam dla fanów hondy civic :mrgreen:
Opublikowano

spoko, dzieki za opinie:) Zwieśniaczyć auto bardzo łatwo dlatego tu napisałem aby ktoś mi doradził zęby to miało ręce i nogi, wydechy i te sprawy to dla mnie kwestia gustu. Limuzyna tak jak mówisz ze sportowym charakterem:)

Nie chodzi mi o to żeby wszyscy mnie słyszeli na ulicy, chciałbym tylko poprawić dźwięk aby był milszy dla ucha no i żeby było słychać te 231KM a zarazem poprawić ujście spalin:) Każdy sie cieszy jeżeli jego auto pracuje tak jak chce :D

Opublikowano
A ja proponuję udać się do firmy, która zajmuje się kompleksowym budowaniem układów wydechowych...np MG Motorsport. Będziesz miał wszystko pod twoje auto zrobione, jednak czasem jest potrzebna korekta softu w silniku, aby wszystko miało ręce i nogi.
www.facebook.com/bmwbyfazi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dodaj jeszcze, że to nie tani zabieg, będzie sporo drożej, niż kupno poszczególnych elementów luzem :wink: