Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ponownie koledzy, dzis po montazu blosa probowalem podlaczyc instalacje bo mialem wszystkie kabelki odlaczone i mam 2 ustrojstwa niebieskie takie walcowate z napisem brc, jeden jest przy parowniku i sa podlaczone do niego 2 kabelki a drugi mialem zaraz kolo blosa i probujac podlaczyc do niego kable pomylilem + z - i od tej pory samochod nie odpala wogole nawet na benzynie, kreci, iwtryski dzialaja, pompa tez a auto nie odpala, moze jakies zwarcie sie zrobilo po nie prawidlowym podlaczeniu kabli, dodam ze podczas gdy montowalem blos padal deszcz wiec moze cos zamokl ?
Opublikowano
Przyszło mi jeszcze do głowy ze może padł czujnik położenia wału korbowego, bo ostatnio wymieniałem czujnik wałka i chyba siedział tam od nowości bo kable były w strasznym stanie wiec podejrzewam że teraz mógł ten paść z kolei a jeżeli się nie mylę to jeżeli on padnie nie ma w ogolę iskry prawda ?
Opublikowano
Reanimuje temat, auto ostatnio odpaliłem ale na gazie jest to gaz generacji 2, auto na benzynie nie chce chodzić, nie odpala na benzynie a po przełączeniu z gazu na benzynę od razu gaśnie, wychodzi na to ze wtryski nie podają benzyny, macie może jakieś pomysły co może być przyczyna ?
Opublikowano

Witaj

jeśli nie chodzą wtryski to błąd raczej leży po stronie ich emulatora.

W samochodach na wtrysku wielopunktowym dopływ benzyny podczas pracy na lpg jest odcinany poprzez odcięcie wtryskiwaczy emulaterem i aby samochód "myślał" że nadal chodzą, emulator podaje "sygnał" ich pracy do komputera PB. Po przełączeniu z lpg na pb emulator zwiera rozcięte przewody wtrysków. U Ciebie tego nie robi i wtryski nadal nie pracują. Emulator może występować jako oddzielny moduł lub jest w sterowniku lpg. Jeśli jest oddzielnym modułem to o ile pamiętam zwykle uruchamiany jest sygnałem z elektrozaworu reduktora (te niebieskie walce o których pisałeś)

Pomijając usterki zasilania benzyną, wygląda że emulator stale pracuje czyli jest stale zasilany +12, a powinien tylko podczas pracy na lpg czyli w czasie gdy na elektrozaworze reduktora jest +12V

Może coś ci to pomoże

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeszcze jedno.

Zdarza się że dodatkowo ktoś wpadł na pomysł aby odciąć pompę paliwa aby "zbędnie" nie chodziła przy pracy na lpg (dodatkowym przekaźnikiem).

Zdejmnij tylną kanapę włącz zapłon - powinna być słyszalna praca pompy przez kilka sekund.

Jeśli nie to albo padła albo jest odcięta

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzieki za odpowiedz, pompa na 100% chodzi bo ja słychać i na 100% pompuje paliwo i właśnie odlaczalem cala instalacje ale nadal nic nie pomogło czy jest możliwość ze komputer się uszkodził czy to możne przekaźnik pompy czy coś ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Skoro twierdzisz że pompa pompuje paliwo czyli rozumiem ,że do listwy wtryskowej paliwo jest podawane. Nie wydaje mi się aby trzeba drążyć temat pompy - chodzi i wszystko w temacie (ciśnienia i tak pewnie sam nie sprawdzisz)

Sprawdź sygnał wtryskiwaczy. Sprawdź wiązkę , znajdź gdzie są rozcięte do emulatora, połącz je tak jak były fabrycznie (odłącz emulator może jest padnięty) Skoro odpalił na gazie to wszystko jest (iskra i inne pierdoły) brakuje paliwa. Pompa chodzi więc tylko wtryski stoją na drodze, to nie diesel raczej nie padły (a już na 100% nie wszystkie na raz) muszą nie mieć sygnału czyli przerwa w obwodzie. To że zamieniłeś przewody na elektrozaworach raczej nie powinno spowodować zwarcia, to tylko cewki , zalane w pcw, nie uszkodzone mechanicznie, nie zwarte jednym biegunem do masy=zmiana biegunowości ni jak nic nie popsuje. Szukaj przerwy na wiązce wtrysków. Możesz oczywiście zdemontować listwę wsadzić do miski zakręcić rozrusznikiem i organoleptycznie sprawdzić czy wtryski podają paliwo (i jak podają), moim zdaniem łatwiej jednak zacząć od wiązki ( nie potrzebujesz drugiej osoby) A jak emulator nie lutowany tylko z wtykami to o ile pamiętam całkiem bajka bo wypinasz emulator wpinasz oryginalne wtyki na wtryski i po zawodach.

A może przy tej całej przeróbce pozamieniałeś wiązki wtryskiwaczy (kolejność)?

Pytasz czy mógł paść komputer. wszystko mogło paść tylko czego odpalił na gazie? Ponieważ wszystko jest git ( przynajmniej w stopniu pozwalającym na jakąś pracę). Instalacja lpg to tylko zmiana paliwa , jeśli chodzi na lpg i JEŚLI UKŁAD ZASILANIA BENZYNY jest ok, to musi chodzić (lepiej lub gorzej) na benzynie. Nie wydaję mi się abyś mógł uszkodzić komputer tylko w sekcji sterowania wtrysków i to jeszcze bez jakiś błędów. (nie wiem - aż taki mechanikowaty to znowu nie jestem)

Pozdrawiam powodzenia.

Opublikowano
Rozumiem i dzięki za odpowiedz, w sobote rozpracuje to, faktycznie posprawdzam wtryski może faktycznie to winna emulatora lub po prostu przez przypadek pociągnąłem jakąś wiązkę od wtrysków jak podłączałem gaz, zdam relacje z efektów ;)
Opublikowano
Zrobiłem tak ja polecałeś, połączyłem wiązkę wtrysków tak jak była oryginalnie ale niestety nic to nie pomogła jak nie palił na benzynie tak nadal nie pali.