Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

W marcu tego roku kupiłem BMW 318i z 97r. (totalny laik) Na starcie było wymienione kilka głupot i autko śmigało, póki nie zrobiło się ciepło. Przy niskich temperaturach na dworze nie było żadnych problemów, jednak, gdy się troszkę ociepliło, samochód zaczął coraz gorzej odpalać. Problem występuje po kilkugodzinnym postoju. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko pracę rozrusznika. Dopiero za 4-5 przekręceniem kluczyka zaczyna coś łapać, jednak zaraz się dławi. Odpala dopiero za 10-15 razem, po czym przez chwilę nierówno pracuje. Przez pierwsze 15 minut od odpalenia trzeba delikatnie ruszać, bo przy troszeczkę mocniejszym wciśnięciu gazu obroty spadają o ok. 500 i dopiero po chwili zaczynają wzrastać, nawet na biegu jałowym. Po rozgrzaniu silnika nie ma żadnych problemów, pali od razu, nie traci mocy. Samochód jest w gazie. Zostawiałem już go na benzynie, odpalałem z gazu. Byłem z tym u mechanika, podmieniana była pompa paliwa, cewka, sprawdzane świece, czujnik położenia wału, czujnik temperatury silnika. Nic nie pomogło. Komputerek był podpinany i milczy. Zastanawia mnie tylko czemu zimą/wiosną nie było problemów, a zaczęły się latem. Piszę na forum, bo samochód stoi u mechanika od kilku dni i na razie brak progresu, a jestem ciekaw czym może to być spowodowane, może podsunę mu parę pomysłów i przyspieszę pracę?

Opublikowano
wstaw do gaziarza na regulacje sprawdź świece ja u siebie miałem podobnie wyregulowałem gaz wymieniłem świece i jest ok jeśli za szybko ci auto przeskakuje na gaz to parownik możesz mieć do wymiany ja mam 2 generację gazu lowato i też to wymieniłem jest teraz ok i w zimę i w lato wszystko działa tip tpo
Opublikowano
przecież rano odpala z pb więc gaz nie ma nic do tego ja miałem identyczne obiawy u mnie była wina czyjnika temperatury wody (niebieski) a raczej nie dokładnie jego tylko kogoś co zamienił mi wczytczki od czujników. niech pod komputer podepnie i błedy sprawdzi
Opublikowano

Dobra Pany, dzięki wszystkim za pomoc :D

Wszystko było sprawdzone, nic nie pomogło. Dopiero dzisiaj spuszczone zostało paliwko ze zbiornika i wlane nowe. Samochód śmiga...