Skocz do zawartości

Wywala płyn przez zbiorniczek. Pomocy !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z moim BMW E36 316 silnik 1.9 105KM. Problem polega na tym ze wyrzuca mi płyn ze zbiorniczka wyrownawczego gdy tylko silnik zrobi sie ciepły np 15 minut na wolnych obrotach. Dopuki zimny to wszystko jest ok. Byłem u mechanika wymienił uszczelke pod głowicą, głowica sprawdzona, szczelna, chłodnica nowa wraz ze zbiorniczkiem, termostat nowy firmy Behr, pompa sprawdzona i działa a wciąż jest to samo. Z nawiewu leciało tylko zimne powietrze. Przy odpowietrzaniu przez odpowietrznik zaczal wypływac płyn wiec myslałem ze sie udało tymbardziej ze zaczęło leciec gorące powietrze ale mimo to ciagle wywala ten płyn przez korek i juz nie wiem co jest. Mechanik mowi ze chyba sie podda bo nie moze dac juz rady i nie wie co jest. Prosze o pomoc bo jestem w desperacji..
Opublikowano

A głowica oprócz planowania była sprawdzona na szczelność? Jaki płyn zalałeś i czy przypadkiem go nie rozcieńczyłeś z wodą? Może korek od zbiorniczka jest zepsuty?

Postaw samochód pod górkę, zagrzej silnik, włącz ogrzewanie na full i odpowietrzaj możliwie długo. Dla pewności ustaw się na drodze pod jakąś sporą górkę i popuść odpowietrznik do minimum kiedy popłynie choćby trochę płynu (sprawdzaj przy podniesionych obrotach) i dawaj czadu pod górkę max 3 tyś obrotów. Jak to nie pomoże to głowica nieszczelna albo pompa daje tylko pozory sprawnej.