Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z radiem w swoim wozie. Zakupiłem go z fabrycznym na kasety. Z racji, że jak się pewnie orientujecie nagłośnienie jest świetne, nie myślałem na razie o wymianie nagłośnienia razem z radiem i używałem adaptera kaseta - jack. Niestety od paru tygodni mam problem. Raz czyta adapter, a raz mi wyskakuje napis "tape error". Od paru dni już w ogóle nie czyta mi adaptera i nie wiem co może być przyczyną. Pytam tutaj bo nie chce jechać specjalnie do mechanika, który za 50zł mi powie że mam wymienić adapter albo całe radio.

Pozdrawiam!

Opublikowano

nagłośnienie w e46 jest bardzo słabe w stosunku do klasy auta.

te adaptery tak niestety działają. Też tak miałem że nie chciał działać, potem radio mi kasety nie chciało oddać wiec musiałem wyciągnać radio i recznie sobie wyjąć kasete poprzez rozebranie radia.

Przerabiałem już wszystko, adapter kasety, drogi transmitter FM no i skonczyło się na kupnie radia z możliwością odtwarzania muzyki z pamięci pendrive. Jeśli nie przeraża cię trzymanie płyt w aucie to możesz stosunkowo wymienić radio na takie z CD.

Możesz też wlutować się pod fale AM w radiu z kablem jack i wtedy podpinać telefon czy odtwarzacz mp3. Jak masz kumatego elektronika to ci to zrobi i wtedy sobie tylko kabelek wypuścisz w wygodne dla ciebie miejsce i już.

szukam
Opublikowano

ok, dzięki.

a czy jest sens pójście do elektronika z kabelkiem i prośbą o wlutowanie? mam na myśli - ile taki kabelek wytrzyma, bo pewnie nie będzie on najlepszych lotów. zgaduje że bedzie pod falami am działał jako odtwarzacz mp3.

nie uśmiecha mi się kupować osobnego radia, który nie pasuje do stylistyki bmw (na razie).

czy dobrym pomysłem jest tymczasowe wykorzystywanie tego kabelka, a w późniejszym czasie zamontowanie radia już dobrego z zestawem nagłośnienia?

tak btw. czy polecacie harman/kardon 'a do e46 czy lepiej kupić nówkę głośników razem z lepszym radiem (jack, płyty, wejscie na pen drive) np. jbl, pioneer. ?

Opublikowano

zależy jakiej jakości potrzebujesz. Ja niestety stwierdziłem że wole jakość a nie wygląd i radio wymieniłem na pajoniera :D

kabelek bedzie dobrze działał jak aux, na necie masz opisy gdzie to wlutować.

szukam
Opublikowano

nagłośnienie zostawiłeś czy też wymieniłeś kolumny?

EDIT:

nie mogę nigdzie na necie znaleźć jak się tam wlutować. bawić się w to samemu czy jechać do jakiegos kolesia?

Opublikowano

szukaj pod hasłem dodanie aux do radia bmw. Na pewno jest nawet ze zdjeciami. Wpisuj w google bo nie wiem czy na tym forum.

Zmieniłem głosniki przednie na helixy, dorobiłem dystanse, zrobiłem dziury w drzwiach na tył głosnika, wygluszyłem matą dekarską. Gwizdki też helixy i do tego zwrotnice helix. Przód gra na 80% tył na 20% zostawiłem seryjny. Jakość wzrosła drastycznie, pojawiły się basy. Wzmacniacza nie dokładałem bo mi tyle wystarczy jeśli chodzi o dzwięk. Do tego radio ma BT wiec rozmowy przez telefon wygodne.

Radio wziałem takie które ma płynna regulacje koloru guzików i ekranu RGB wiec dopasowane dobrze.

jak dobrze poszukasz o zmianie audio to nawet moje zdjecia z montazu jakieś znajdziesz.

szukam