Skocz do zawartości

E36 - Grzeje się i problem z włączaniem LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu gdy podczas jazdy po mieście zauważyłem, że wskazówka idzie powoli w strone czerwonego pola. Przy parkowaniu było już blisko czerwonego pola i otworzyłem maske. Zobaczyłem, że korek troche wybiło i parowało strasznie. Odczekałem, dokręciłem korek i wróciłem do domu z miasta bez takiego objawu(Troche tylko za pion wystawała wskazówka).

Dzisiaj jadąc na miasto zauważyłem, że coś nie chce się przełączyć na lpg, nawet jak wskazówka osiągnęła pion. Po chwili w końcu załączył się gaz i po chwili zaczęła wskazówka iść w strone czerwonego pola. Dojechałem na miejsce parkingowe przed czerwonym polem na szczęście. Znowu bardzo parowało i zauważyłem, że spod zbiorniczka kapie troszeczke. Odczekałem, odkręciłem, zakręciłem korek. Sprawdziłem węże i wąż prawy górny gorący, po lewej letni. Na dole pod zbiorniczkiem letni i chłodnica zimna (u góry przy wlewie płynu ciepła).Później wracając do domu po chwili przełączył się na gaz, wskazówka zaraz osiągnęła pion i tak dobre pare chwil trzymało pion. Ale zaraz znowu zaczęło się grzać, że zatrzymałem się i nie dojechałem do domu. Ta sama sytuacja z wężami i chłodnicą oraz parowanie. Do tego jeszcze trójnik na przewodach od reduktora lpg do wtrysków zamrożony i syczy. Dokręciłem opaski i przestało syczeć, zauważyłem też spocony reduktor. Natomiast syczy u dołu zbiorniczka płynu chłodniczego.

Patrzyłem na korek wlewu oleju oraz na bagnecie i nie ma mazi.

Prośba - pomocy ... co tu zrobić ?

Opublikowano

Nie szkoda Ci silnika by tak jeździć? Raz widziałeś że się gotuje to zamiast znaleźć przyczynę to jeździsz tak autem :duh:

Jak zimna chłodnica to termostat do wymiany. Przegrzewałeś ten silnik nie wiadomo też w jakim stanie jest płyn. Pewnie ma obniżoną temp wrzenia z racji wieku lub źle działającego układu chłodzenia i przez to że przegrzewałeś cały czas silnik on zaczynał wrzeć i się zam zapowietrzał.

Reduktor wtedy wywala z gazu jak nie ma płynu i dodatkowo może pokryć się lodem.

Wymień na początek termostat NIE JEŹDZIJ AUTEM i porządnie je odpowietrz.

Opublikowano
  • Autor

Za 1 razem myślałem, że może nie dokręciłem korka. Teraz już nie jeżdże.

Dzięki za odpowiedź, ide wyciągnąć termostat i go sprawdzić na początek.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

Sprawdziłem właśnie termostat gotując go na kuchence i się otworzył.

Myśle teraz, że albo zapowietrzony mam układ chłodzenia albo pompa wody.

Czy ktoś ma dobry patent jak sprawdzić pompe wody ?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wróciłem z odpowietrzania. Ciemno się już zrobiło, więc sobie odpuściłem na dzisiaj.

Gdy już na włączonym silniku odpowietrzałem to włączył się po jakimś czasie lpg i cały czas się utrzymywał.

Dobry znak zauważyłem taki też, że lewy wąż też zrobił się gorący ale w sumie przy wejściu do chłodnicy już był tylko ciepły

Wąż ten chudy pod zbiornikiem w ogóle się nie nagrzał.

Podczas odpowietrzania nacisnąłem linke gazu i strumienia nie było... ( pompa czy to może być przez zapowietrzenie ???)

Płyn przy odpowietrzaniu wybijało ale bez bąbelków i bardzo delikatnie się ulewało.

Jeszce raz jutro z rana doleje płynu i zaczne odpowietrzać.

Opublikowano
Odpowietrzaj na zgaszonym silniku. Brak strumienia to pompa wody albo złe odpowietrzenie. Obstawiam na drugie bo obieg masz jeśli gaz się załączył i temp na reduktorze była
Opublikowano

I jak już odpalasz silnik, to ogrzewanie na max-a. Musi być obieg przez chłodniczkę, bo tam dużo wody wchodzi.

pozdr.

Mariusz

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomocne posty ;)

Układ odpowietrzony - problem zakończony.

Nawet nie kapie już i nie jest wogóle mokro pod zbiorniczkiem wyrównawczym tam gdzie kapało wcześniej.

Można zamknąć temat

Pozdrawiam