Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Nowy jestem na forum wiec nie wiem czy dobrze robie zakladajac nowy temat ale nic nie moge znalezc w wyszukiwarce.Jezeli robie cos nie tak to przepraszam i czekam na wskazowki .Problem moj polega na tym ze w moim BMWe39 530d.2003r.nie dziala check control.Po zakupie tego auta udalem sie do serwisu w celu ,,sprawdzenia" wszystkiego.Okazalo sie ze w aucie ktos grzebal przy zegarach jak stwierdzil serwisant.Dowodem tego byla kropka przy przebiegu dziennym.zostalem poinformowany ze modul swiatel i zegary sa od tego auta i oni nie moga nic z tym zrobic,pozostaje wymiana zegarow na nowe i check control zadziala.zrezygnowalem ztego zabiegu bo to dosc kosztowna operacja.Lubie jak auto jest na tzw.,,igla" wiec sen z powiek mi spedzal ten problem.Jakis czas temu odwiedzilem tutaj w Holandji maly garaz BMW.Facet od razu obstawial LCM.Podlaczyl do kompa(program inpa)i ku mojemu zdziwieniu okazalo sie ze mam LCM od innego auta i vin oraz przebieg sa nie zgodne.To wyjasnialo sprawe kropki.Wiecej nie mogl pomoc gdyz stwierdzil ze tego nie robil jeszcze.Po wielu godzinach spedzonych przed komputerem i przeczytaniu setek postow,zaopatrzylem sie w scaner Pa soft1.4 .Nie wiedzialem jak za to sie zabrac lecz znalazlem dosc dokladna instrukcje na necie.Po pierwszym podlaczeniu do kompa mialem ruznice w przebiegach IKE i EWS okolo 20 tys. km.Zmienilem Vin w LCM i pzebieg wpisalem tenz IKE.Kropeczka Zniknela!!!To byl moj pierwszy sukces.Zrobilem rundke probna i znowu podpiecie pod komp.Przebieg w IKE zostal bez zmian a w EWSzblizyl sie do przebiegu z IKE.pozostala ruznica 9km.W LCM tez zaokraglil sie do rownej sumy i pozostala ruznica 10km.Jednak check control nadal nie zadzialal.Pozostaje nadal w jakis sposob zablokowany.Podczas testu zegarow w miejscu na napisy zapalaja sie kwadraty z pojedynczych pikseli',po nacisnieciu na prawy przycisk zegarow podczas jazdy nic.Jak poradzic sobie z tym problemem?Ma ktos jakies doswiadczenie na ten temat?Czy moze trzeba jeszcze cos zaprogramowac od nowa?Podejzewam ze LCM nie komunikuje sie z IKE.Prosze o pomoc.
Opublikowano
A czy na pewno działa u Ciebie wyświetlacz komunikatów? Martwe piksele to standard, a możliwe że u Ciebie wszystkie padły lub ktoś nieumiejętnie próbował je naprawić.
Opublikowano
Witam!Testy zegarow wyswietlaja sie wszystkie. brakuje tylko kilku pikseli.Nie dziala tylko wyswietlanie bledow tzn.przepalone zarowki otwarte drzwi .brak plynu itp.Wyglada ze jest cos zblokowane.Przy wlaczonym zaplonie gdy nacisne prawy przycisk na zegarach powinien sie wyswietlic:check control ok,a nie wyswietla sie nic .Gdy przytrzymam dluzejrobi testy zegarow.Juz niemam pomyslow jak to odblokowac.Przejzalem juz wszystkie tematy i nic.Pomocy :(
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
WymienilemLCM na IV(poprzedni III nie dawal sie zakodowac),zmiana vin i km,kodowanie w ncs iwszystko gra :D .Check control dostal nowe zycie :D Pozdrawiam!
Opublikowano
Witam!Tak zupelnie wszystko to nie ale za cale oswietlenie no i za ten :D nieszczesny check control,a ten podale nie tylko bledy swiatel ale tez temp.cieczy chlodzacej jak jest zbyt wysoka.za malo oleju i.t.p.Wlasnie o te kontrolowanie bledow silnika mi najbardziej chodzilo.Mialem taki przypadek w e34 ze wywalilo plyn na autostradzie i skoczyla temp.naszczescie check byl sprawny i uratowal zycie silnikowi.W przeciwnym razie pewne zatarcie bo nikt nie patrzy caly czas na wskaznik temp.podczas jazdy.Bez sprawdzania zarowek to idzie zyc ale brak kontroli nad chlodzeniem to mi sen z powiek spedzal.Wstyd sie przyznac ale zdazylo sie terz pare razy podjechac kawalek na zaciagnietym lekko recznym :oops: ,a jak check dziala to zapobiega takim pomylkom.Pozdrawiam!