Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

Od wczoraj jestem posiadaczem E46 z silnikiem 3.0 184KM. Samochód dobrze się prowadzi ale wg mnie jest coś nie tak z przyspieszeniem. Mierzyłem kilka razy i sprint od 0 do 100 zajmuje jakies 12-13 sekund. Poza tym średnie spalanie mam na poziomie 13-15 lirów. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?

Co można zrobić żeby zdiagnozować co jest przyczyną takiego słabego przyspieszenia. Może macie namiary na kogoś w Warszawie kto mógłby mi pomóc?

pozd

Tomek

Opublikowano
Czytałem nt. EGRów, przepływomierz, filterków itp. Bardziej interesuje mnie czy podpięcie pod komputer wykaże co jest nie tak. Ewentualnie kogo w Warszawie moglibyście mi polecić aby sprawdził co jest nie tak?
Opublikowano
to skoro czytałeś to chyba potrafisz wyciągnać wnioski z przeczytanego tekstu. Sprawdz/popraw wszystko co tam jest opisane ale diagnoza i tak cie nie ominie. Przeczytałeś 30 stron tematu o braku mocy w dieslu i zakładasz kolejny z tym samym pytaniem ? :duh:
szukam
Opublikowano
po co zaraz szukać diagnostyki skoro sam możesz to z powodzeniem wykonać i to niejeden raz a wielokrotnie i kiedy tylko zechcesz.Kup na allegro kabel wpisując frazę "interfejs bmw"i to w zupełności wystarczy.Sprzedawcy posiadają na wielu aukcjach takie kable wraz z instrukcją instalacji INPA i często wyjaśnieniem działania tego programu.Jak już się zaopatrzysz w taki interfejs to posprawdzaj sobie czy komputer odczytuje jakieś błędy których znaczenie można wyszukać w necie i dopiero zabierać się za naprawę.Najważniejsze to sprawdzenie korekcji wtryskiwaczy,wydajność pompy podprogowej,pompy wtryskowej common rail,ciśnienia doładowania turbiny,wydajności przepływomierza.Wszystko to można sprawdzić programem INPA.Opisy są w internecie i na tutejszym forum.Wystarczy tylko trochę chęci żeby poszukać i skorzystać z porad.