Skocz do zawartości

Podłaczenie haka w X3 e83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. X3 e83 kupilem bez ,,haka,, w zderzaku mam otwierana klapke na hak. Myslalem kupic na allegro hak z modulem , to jakies 500zl. Tylko zastanawiam sie gdzie podlaczyc ta instalacje , gdzie w moim samochodzie powinna byc jakas wtyczka zeby to wpiac i zeby wszystko dzialalo. Oczywiscie zderzak musze sciagnac bo to oczywiste i przykrecic hak to raczej zaden problem.. Widzialem jeszcze na allegro hak z cala instalacja elektryczna , pelno jakis wtyczek i ze to niby orginalna instalacja , tylko to sporo pracy i czy jest sens to montowac jesli w moum samochodzie jest taka instalacja tylko ze ja nie wiem gdzie powinna byc ta ,,wtyczka,, zeby sie wpiac . Prosze o jakas pomoc tylko nie piszczie aby jechac do warsztatu czy do serwisu do to chyba mie jest pitrzebne ;-) a u tak jak wiekszosc posiadaczy BMW woli nie dawac swojego cacka w obce rece ;-)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przerobiłem cały temat w mojej X3 przed wakacjami.

Zakupiłem na allegro oryginalny wypinany hak + wiązkę przewodów. Do wyboru oryginał (ok.1500) lub wiązkę Westfalia też oryginalna dla BMW X3 z modułem, na allegro jakieś 400-500 zł. Moduł pozwala na wyłączenie czujników cofania przy podłączonej przyczepie - ważna sprawa, czujniki nie wariują przy.cofaniu.

Później tylko montaż, sam hak prostota, zdejmujesz zderzak - odkręcasz belkę - przykręcasz hak. Trudniej z instalacją, trzeba odpowiednio poprowadzić przewody, odpowiednio podłączyć masę, sterowanie do tylnych świateł i kierunków, przeprowadzić przewody wzdłuż progów do skrzyneczki za schowkiem pasażera, a na końcu wpiąć się z instalacją do modułu świateł. Wszystko jest w instrukcji Westfalia, trochę mało czytelne - dlatego zajęło mi to trochę czasu, teraz pewnie podpiął bym to w 2h.

Oczywiście do tego dochodzi rozbieranie z plastików itd itp... Jak będziesz w trakcie to pisz, służę pomocą w przypadku problemów.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Wracajac do tematu. Kupilem hak z jakim modulem na allegro za 450zl, zamontowalem a wiazke podpiolem do instalacji przy tylnich lampach, zajelo mi to 3-4 godz ale wszystko dziala bez problemu i nie musialem ciagnac przewodow do skrzynki z bezpiecznikami. Temat wiec jest zamkniety ;-)
  • 7 lat później...
Opublikowano

Cześć,

Ja też mam X3 E93 w komplecie ale bez samej tej główki haka wpinanej... tak jakby ktoś sprzedając o niej zapomniał. Gniazdko jest tylko kulki brak... jaki dokładnie model braliście, macie bo jest tego sporo?