Skocz do zawartości

Nawigacja, system nie czyta płyty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Staje przed pewnym dylematem, mianowicie pobrałem najnowszą mapę stąd:

viewtopic.php?f=91&t=201905

nagrałem mapę na płytę verbatim z prędkością 2x, ustawiłem weryfikacje po nagraniu, załadowałem płytę do GPS'u w samochodzie, wyjąłem kluczyk na ponad 5min i niestety system nie widzi/ nie czyta płyty. Ten sam zabieg powtórzyłem z użyciem płyty sony i uzyskałem podobny rezultat

Posiadam BMW 750i z sierpnia 2005 r. po lifcie z nawigacją Professional

Proszę o pomoc

Opublikowano
  • Autor
Pobrałem wersje High z fotoradarami na krążek DVD9 i mam teraz pytanie. W opcjach nagrywania płyty ustawić Mode2Xa czy Mode1?
Opublikowano
Szczerze to nie wiem co to jest za opcha. Ale mapy na pewno te.
Petrolhead
Opublikowano
Ja nagrywam na mode1 i śmigają ale czytam różne fora i niektórym tylko nagrana płyta w Mode 2 daje radę
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor

No, niestety znowu nie czyta płyty, po odczekaniu 5min, system instaluje około 5min płytę po czym wywala komunikat brak płyty CD/DVD w napędzie...

Użyłem płyty Verbatim DVD+R DL 8X, a nawigacje nagrałem na nią z prędkością 2X i z weryfikacją po nagraniu....

Opublikowano

Mam ten sam problem... Jakim programem nagrywać i czym jest mode2???

W E90 miałem kiedyś podobny problem i rozwiązaniem było włożenie oryginalnej starszej płyty po czym kopia zaczęła działać :D Jednak w przypadku mojej E65 włożenie oryginału nic nie daje... Co gorsza też nie widzi mapy- jest to kwestia braku Polski na fabrycznej płycie z 2005 roku?

Opublikowano
No, niestety znowu nie czyta płyty, po odczekaniu 5min, system instaluje około 5min płytę po czym wywala komunikat brak płyty CD/DVD w napędzie...

Użyłem płyty Verbatim DVD+R DL 8X, a nawigacje nagrałem na nią z prędkością 2X i z weryfikacją po nagraniu....

Nagraj na zwykłej dvd a nie DL i najwolniej jak sie da....

Opublikowano
Mam ten sam problem... Jakim programem nagrywać i czym jest mode2???

Nagraj nero wersja ponizej 8.0....i nic nie musisz ustawiać....powinno bezproblemowo śmigać tylko prędkość ustaw na najwolniejszą

W E90 miałem kiedyś podobny problem i rozwiązaniem było włożenie oryginalnej starszej płyty po czym kopia zaczęła działać :D Jednak w przypadku mojej E65 włożenie oryginału nic nie daje...

To inna nawigacja kolego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

Nagraj na zwykłej dvd a nie DL i najwolniej jak sie da....

Czyli sugerujesz bym pobrał wersje na DVD SL (DVD5)... Spróbuje, może w końcu się uda

Opublikowano
A czy ty nagrywasz dobre mapy ??? Kolega podał ci link wyzej i masz to nagrac na zwyłkej dvd + lub -
Opublikowano
  • Autor
A czy ty nagrywasz dobre mapy ??? Kolega podał ci link wyzej i masz to nagrac na zwyłkej dvd + lub -

Tak.

Pobrałem nawigacje stąd: viewtopic.php?f=91&t=200848

Wersje z fotoradarami na DVD9 (z fotoradarami na wszystkie kraje znajdujące się na płycie DVD DL (płyta 8,5GB DVD+R DL))

Możliwe, że nie mam softu V31 ani V32... Jak mogę sprawdzić jaki posiadam soft?

Mapa High 2013 oryginalna BMW bez i z fotoradarami (do testowania)

Single Layer DVD's (DVD5, DVD+R, zwykła DVD), wycięte języki - tylko angielski

Double Layer DVD's (DVD9, DVD+R DL), działa tylko z softem V31 i V32

Opublikowano

No to nagraj na zwykłej płycie kolego.....ile razy mam to napisać :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Jak nie wiesz które masz pobrać to te są odpowiednie:

http://chomikuj.pl/matimisztal/BMW+Navigation/BMW+Navigation+DVD+Road+Map+Europe+HIGH+2013

Opublikowano
Nagrane z DVD+R Verbatim prędkość x1. Mapa z fotoradarami, a po włożeniu dalej komunikat please insert cd/dvd with map...
Opublikowano

To problem samego nagrania niestety..... :mad2: :mad2: ew. pobranej mapy ( może jest niekompletna )

Ja nagrywam znajomym rożne mapy i każda śmiga także nie wiem co mam jeszcze napisać ........... :? :? :?

Opublikowano
Jeżeli nie czyta fabrycznej mapy to może problem jest z laserem? Coś o aktualizacji oprogramowania słyszeliście??
Opublikowano

Jeśli nie czyta ori mapy to laser jako pierwszy bym podejrzewał.Jest cały temat jak rozebrać i wyczyścić samemu co nie oznacza,ze to pomoze.Moze być po prostu do wymiany i tyle :mrgreen:

A o jaką aktualizację pytasz ???

Opublikowano
Czytałem na 7er że aktualizacja V32 pomaga w odzytaniu DVD DL. Co do instrukcji czyszczenia to byłbym wdzięczny za pokierowanie do niej :D
Opublikowano
Skąd taką aktualizację wziąć i po czym poznać, że jest odpowiednia do mojego navi?
Opublikowano
W podanym linku masz wszystko ....wystarczy poczytać :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czytałem i z tego co rozumiem to aktualizacja dotyczy bardziej starego radia MK4, a nie systemu z iDrive w E65 :)

Tym bardziej, że czytanie całego wątku to masa czasu, gdzie właściwe informacje są w jednym zdaniu, dlatego miło byłoby gdyby ktoś odpowiedział konkretem :wink:

Opublikowano
No i wystarczyło abyś na początku tak napisał :duh: :duh: Aktualizacja tylko przez program.Sam tego nie zrobisz
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Napisz kolego z jakich rwjonow jestes moze Ci cos.znajdziemy nie daleko

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Znalazłem przyczynę nieczytania płyt.. nie działa napęd kręcący płytę. Ktoś przerabiał temat? Laser czysty, słychać że przemieszcza się, a płyta stoi.

Jak to naprawić niedużym kosztem?