Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie, mam troszkę spocony silnik po stronie filtra powietrza, na bloku, wymieniałem o-ring pod pompą vacum ale wydaje mi się że dalej się nieco poci, Jak myslicie może ciec z pod pokrywy zaworów? Dodam że strona turba zasysająca powietrze jest cała w oleju ale wygląda to tak jak by olej z góry się jakoś dostawał na nią, dobrze nie mogę dopatrzeć przez miejsce na filtr powietrza które jest zespolone z pokrywą zaworów. I jeszcze pytanie, dużo pracy i trudu ze zdjęciem pokrywy zaworów?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może gdzieś ci wywalać z odmy i też będzie wyglądało jakby spod pokrywy ciekło, więc sprawdź ją na początku.

Z pokrywą jest problem, bo do jej wyjęcia trzeba wyciągać wszystkie wtryskiwacze, a często bywają zapieczone, i przy wyrywaniu zdarza się że się rozszczelnią, i trzeba naprawiać.

Sama pokrywę też nie problem uszkodzić, z tego co pamiętam jest plastikowa.

Ogólnie ciężka sprawa, ale obadaj tą odme na początku, bo może tam być problem.

Opublikowano
No właśnie rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i sam mówił że zdjąć pokrywę to nie tak łatwo m.in. poprzez pozapiekane wtryski itp. Dlatego on sam tez mi doradził żeby sprawdzić o-ring na vacum, który wymieniłem. Szkoda że poprzez to miejsce na filtr zespolone z pokrywą nie ma dostępu na tą stronę bloku bo był ładnie wyczyścił silnik, pojeździł i zobaczył skąd się poci.