Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie po raz kolejny :)

Przgladalem forum ale znalazlem temat bez odp.

Mam w swojej buni skrzynke JBL GT5 1204BR i wzmak magnata ale nie chodzi o to. Jak dla mnie to gra to przyzwoicie lecz przy otwartym siedzeniu gra to bosko!!

Stąd moje pytanie.. Czy dalo by rade ominac bagaznik i np zamontowac w polce dwa suby 12"?

Moze ktos widzial takie kombinacje? Bass pojdzie w auto a przy kombinacji Ground Zero + dobry wzmak moze uda sie uzyskac efekt latających wlosow :norty:

I prosze potraktowac to powaznie bo chce zeby auto bylo naglosnione lepiej niz dobrze.

I maly off top: jak naglosnic basem cabrio? Kumpel ma i chce kupic skrzynie ale moim zdanim to bezcelowe

Pozdro :D

Z BMW jest jak z seksem.. Po co latać na ręcznym jak można dać w pi*de ^^

http://images75.fotosik.pl/883/2efac5199f97deb3med.jpg

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=202893

Moja mała :)

Opublikowano

w e36 to bez sensu ,wsumie 30cm x2 w półkę w każdym aucie jest bez sensu ,pod głośnik musi być policzona obudowa czy to bass reflex, zamknięta czy bandpass ,

Jeszcze 6x9 w półce jak się nie ma suba jakoś grają ,do tego bagażnik e36 nie jest nawet zbyt szczelny po bokach są przejścia do profili zamkniętych

Już pomijam oczywiście fakt że to co jest pod filcem( półką ) jest elementem konstrukcyjnym (nośnym) i ingerencja w tą blachę nie wróży nic dobrego

Tak więc jak już wytłumaczyłem ci dlaczego głośniki w półce sensu nie mają,to żeby osiągnąć efekt dobrego bassu w nadwoziu typu sedan/coupe to :

1,jak masz wyjmij/wyrzuć głośniki w półce ,niepotrzebnie odcinają bagażnik w przypadku subą ,a do tego telepane przez ciśnienie same powodują zniekształcenia(trzaski ,pierdzenie )

2 .subwoofer najlepiej w obudowie bass refleks (jest trochę większa niż zamknięta ale lepiej oddaje bas,i lepiej gra w oddzielonym bagażniku )

3.dobre zasilenie wzmaka jeśli więcej niż 200w (prawdziwych DIN ) a nie masz aku w bagażniku ,to kondensator

4 .wyjście hardkorowe ,jeśli chcesz połączyć bardziej bagażnik ze środkiem,zdejmij półkę i sam zobaczysz jakie są otwory wentylacyjne w stali pod nią ,można wtedy wyciąć parę dziur w półce ,ale mało estetyczne to bd

Co do latających włosów to nie wiem na ilu car showach byłeś ,ale z tego co ja widziałem byłem ,macałem to większość aut z głośnym audio ,co się na db ścigają,a nie na jakość

to każdy jeden podpięty do 230v ,jak gadałem z ludźmi to na aku by to 5 min nie pograło ,chyba że by bagażnik żelówkami wyłożyć

Ale bez sensu robić z auta dyskoteke stojącą pod remizą.......... dla konkurencji rozumiem ,jak dla szpanu ....... :mad2:

Opublikowano

Kolego troche na wyrost polecialem ;p

A moze zrobic tak ze tyl glosniki polecą ale gdzies tweetery umocowac tam. Przelot bedzie ale jednak muza poleci. Bo nie chce wsi robic, osobiscie tego nie akceptuje. Ale jak walnac bassem to ostro :) stad moje pytanie.

W galerii jest jaki mam sub.

Wiem ze to nie najwyzsza klasa lecz poki co fundusze nie pozwalaja na przejscie wyzej;/

A wie moze ktos jak wygluszyc klape bagaja? Z gabki ktora tam wepchnalem to mogl bym lozko zlozyc;/

Cala klapa + rejestracja a nadal pierdzi ;x to dopiero jest wies;(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Montowanie suba w półce do dla mnie mała pomyłka....Zobaczysz że będzie bardziej męczył w czasie jazdy. Chyba ze odetniesz go w czasie jazdy z pasażerami, ale wtedy po co on tam będzie....jechałem kiedyś taki golfem....nie do wysiedzenia z tyłu nawet jak gra cicho....Ja dla mnie lepiej zrobić dobrze drzwi, wsadzić tam jakieś 20cm wofery i fajne gwizdki i fajny subek w bagażniku....i gra pieknie. Do dopełnienia można w tylnych boczkach wsadzić jakieś 6/9 lub 16cm wofery.....będzie grać głośno i nie umęczy w czasie jazdy.

PZDR>

Opublikowano

Co do syczków z tyłu ,to powiem tak,jek siedzisz z przodu to po co ci to ,zawsze jak robi sie audio w aucie to dobry przód plus sub ,z tyłu ma być tylko to co poniżej 100hz ,bo przy takim dźwięku ciężko zlokalizować skąd się bierze ,a z przodu ma być scena , po zamknieciu oczu powinno sie mieć wrażenie że cały dźwięk wydobywa się przed tobą ,niekoniecznie dokładnie z głośników ,ale z przodu

tylne głośniki wprowadzają zamęt ,zazwyczaj większa odległość odsłuchu w połączeniu z przodem powoduje delikatne echo ,nawet w przypadku syczków

a budowanie audio dla osób siedzących z tyłu mija się z celem :D to tak jak narzekanie że z tyłu mało miejsca w coupe i źle się wsiada ,zawsze odpowiadam a co ja k.... tam siedzę ,ja mam luksus z przodu :P

Opublikowano

Wiec bardzo dziekuje za zainteresowanie :)

Bedzie budzet to tyl wyleci, moze w miejsce maskownic wleci jakis ladny i estetyczny bass reflex

Przod dobre hertze odsepqrowane plus jakies drzwi:)

A co Panowie powiedzą o mojej jednostce sterujacej: SONY CDX GT-40U

Opublikowano

nie wkładaj bass refleksów w miejsce po głośnikach po prostu je wykręć zostaw same kratki żeby było ładnie,to ma na celu tylko dać dodatkowe przejście dla dźwięku ,sub masz wystarczający i w technologi bass refleks więc powinien grać dobrze,nie wiem tylko co masz za piecyk

Co do radia ,trochę budżetówka Soniaka ,ale pod suba ,i do zasilenia samego przodu wystarczy :P

Ja tam lubie ciut starsze soniaki : cdx m770 ,cdx m8800 , a aktualnie mam cdx m630 - te radia można nazwać ciekawymi :P