Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podczas jazdy zatrzymały mi się wycieraczki. Od kierowcy wykręciła się, stanęła na sztorc i jest całkiem luźna. Od pasażera stanęła pod skosem i się nie rusza. Podejrzewam, że wyrobił się drążek, a raczej ta kulka w łożysku. Spróbowałbym to naprawić, ale nie mogę pozbyć się pewnego elementu z tworzywa sztucznego (w czerwonym kółku na rys.), żeby zdjąć podszybie i dotrzeć do mechanizmu, a nie chce na siłe tego usuwać. Jeżeli dociera się do mechanizmu w inny sposób to proszę o pomoc!

Edytowane przez mmetecki
Opublikowano

to element 10 na tym schemacie:

http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Sedan/Europe/530i-M54/LHD/M/2001/may/browse/vehicle_electrical_system/left_wiper_arm_wiper_blade/

siedzi on na sworzniu mechanizmu wycieraczek i czasem ciężko go zdjąć bez użycia odpowiedniego ściągacza. ale spróbuj wyjąć obudowę filtra pyłkowego i tam dostaniesz się częściowo do mechanizmu

"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
Niekoniecznie to,u mnie wyrobił się taki ala przegub na którym pracuje wycieraczka i wypadł z gniazda. Przerabiałem to, ale jak jesteś zajawkowicz to ogarniesz temat w pół godziny a jak nie to szukaj nówki lub używki.
Opublikowano

Wyjmij filtr przeciwpyłkowy od strony kierowcy razem z obudową i powinieneś pod nim zobaczyć rozpięte złącze kulowe od ramion wycieraczek.

Ustaw wycieraczki tak, żeby złącze dało się ponownie złożyć i zobacz, czy wycieraczki ruszą.

Jest to częsty problem w E39, bo wyrabia się gniazdo i plastikowe mocowanie.

Ja i inni koledzy załatwiliśmy to przewiercając to złącze na wylot i skręcając śrubą (ja zastosowałem taką o średnicy 4 mm i trzyma od wiosny bez problemu).