Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegos czasu poszukuje nowego autka mianowicie chcialabym kupic sobie BMW Compact lubie 3 drzwiowe autka a to mi sie jakos wyjatkowo spodobalo mimo ze wielu twierdzi ze nie jest najladniejsze ja mam inne zdanie i mi sie podoba wiadomo kazdy ma wlasne poglady i wlasne opinie... Generalnie chcialabym prosic o pomoc. mam kilka pytan i bardzo bym prosila o odpowiedz

Czy wogole oplaca sie kupowac compact'a ? Jesli bym kupowala to pewnie '96 lub '97 rocznik.

Na jakie rzeczy warto zrowcic uwage przy ogladaniu(kupnie) autka?

Jaka jest najczestrza usterka w compact'ach, lub jakie sa najczestrze usterki w compact'ach?

Jaki silnik najlepiej wybrac i jakie jest spalanie tych silniczkow?

Pozdrawiam i bardzo prosze o pomoc MadziaQDI

Opublikowano

Witaj Madzia

Warto , nie warto... Kwestia gustu :)

Skoro lubisz nadwozia trzy drzwiowe moze warto zastanowic sie na naprawde piekna wersja Coupe :wink:

Przy zakupie napewno trzeba sie skupic na sprawdzeniu bezwypatkowosci , silnika , zawieszenie najlepiej sprawdzic wszystko wkoncu autko ma sluzyc , a nie byc skarbonka.

Co do silnika w kompakcie to kompromis miedzy moca i spalaniem najlepiej wypada w wersi 318ti.

Opublikowano

A czy jest jakas taka rzecz ktora czesto sie psuje w Compact'ach?

Ogolnie mi chodzi o to zeby kupic autko ktore jakis czas bedzie mi dobrze sluzyc bez rzadnego wkladu finansowaego na naprawy.

Pozdrawiam

Opublikowano
A czy jest jakas taka rzecz ktora czesto sie psuje w Compact'ach?

Ogolnie mi chodzi o to zeby kupic autko ktore jakis czas bedzie mi dobrze sluzyc bez rzadnego wkladu finansowaego na naprawy.

Pozdrawiam

BMW to auta niezawodne , ale zeby takimi byc wymagaja wlasciwie i regularnie przeprowadzanych przegladow , a z tym poprzedni wlasciciele mogli miec problemy :mrgreen:

Autko uzywane na naszych "swietnych" drogach narazone jest na szybkie zuzywanie elementow zawieszenia (końcówki drążków, łączniki stabilizatorów...)

No moze jeszcze jakies problemy z elektryka i wycieki z przekladni kierowniczej :wink:

Opublikowano

jak ci sie podoba compact, to sobie takiego kup. Jezeli chcesz sie dowiedziec na co nalezy zwracac uwage - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=4367

Oczywiscie jak trafisz na dobry egzemplarz, to bedziesz z niego bardzo zadowolona. Jak chcesz trafic na taki to proponuje poprosic o pomoc na tym forum, a napewno ktos ci pomoze - albo w sprowadzeniu, albo w kupnie w polsce.

Pozdr

e

Opublikowano

Compact to bardzo fajne auto. Prowadzi sie niesamowicie latwo - skreca po prostu w miejscu.

Przede wszystkim zwroc uwage na to, zeby samochod byl bezwypadkowy - dokonaj porzadnego pomiaru powloki lakierniczej, sprawdz (na ile to mozliwe) czy poduszki sa na miejscu.

Potem juz standardowo: wycieki, wnetrze, zawieszenie itd. Najlepiej podjechac do zaprzyjaznionego mechanika albo do ASO BMW.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i