Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bmw e36 318is.Ostatnio musialem wyrzucic tlumik gdyz mi sie do konca przepalil i byl za glosny. Szukalem nieco w internecie fajnych tlumikow o niezlym brzmieniu. I mam dylemat pomiedzy nowym dedykowanym tlumikem do is'a lub jakims uzywanym remusem. Sa miejwiecej w podobnej cenie i ich odglos mi sie podoba. Co mi polecacie? Co wybrac ?

I moje drugie pytanie czy to jest ten dedykowany tlumik do is'a i czy na pewno tak on chodzi ? (

)

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Hmm jak chcesz bezproblemowo ,cichutko i bez problemów z niebieskimi to tak jak napisał kamil560

a jak na sportowo to powiem ci że różnie bywa ,miałem Remusa (wsumie dalej gdzieś się wala ale kumplowi trzeba było kawałek nierdzewki :roll: i jest troche niekompletny :twisted: ) ale był to przelot ,i był cholernie głośny ogólnie fajna zabawa przez pół roku ,tylko chyba teraz lekko niedosłyszę :D

a macałem parę sportowych dedyków do 318is i większość to przeloty tylko z pasującą rurą....

potem udało mi się kupić nowego sebringa za 200zł :mrgreen: który też jest przelotem ale strasznie zagmatwanym , w środku jest 4 rury

Pierwsza wchodzą spaliny idą przez cały tłumik zawracają do 2 rury obok i wracają na początek do małej komory rezonansowej ,i z powrotem już 2 cienszymi rurkami znowu przez cały wydech do końcówek ,wszystkie rurki podziurkowane ,wytłumione watą ,ale wydech chodzi cichutko dopiero przy 3,5-4 tyś pod obciążeniem zaczyna być go słychać

Tak więc tak jak mówię ze sportowymi różnie można trafić ,a oryginał czy zamiennik oryginału ,zakładasz i sie niczym nie martwisz ,wszystko pasuje

tylko trzeba uważać na te zamienniki już raz widziałem jak w środku ładnej obudowy tłumika jak w e36 siedział inny tłumik sporo mniejszy bez komór rezonansowych itp