Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak sprawdzic wentylator chłodnicy w X3 2005r. Nie jestem elektrykiem i nie chce czegos spalic. Główna wtyczka ktora jest wpieta do wentylatora to 1.gruby brazowy kabel, 2. cienszy czerwono niebieski i 3. Cieniutki czarno zielony. Co jak podłaczyc czy wentylator dziala i jak sprawdzic czy jest napiecie we wtyczce. Dzieki za pomoc
Opublikowano
W jednym z dwóch grubych kabli powinno być stale napięcie.Drugi to masa.A tym cienkim jest sterowanie wentylatorem(jak mi powiedział elektryk)impulsowo.U mnie właśnie ten cienki kabelek na samym wejściu do wentylatora się w środku rozleciał.Zauważyłem czytając forum i z doświadczenia elektryka,że jest to częsta przypadłość
Opublikowano
Brązowy to powinna być masa czerwony +12V a ten cienki to do sterownika , Jak napięcie jest dobre to może sterownik ci padł.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Łatwo znajdziesz bo do niego idą przewody , bywają wbudowane.

..........................................................................................

Opublikowano
Dzieki za wiadomosci. Jutro wyciagne wentylator i ogladne go dokladnie ;-) Moze to bedzie jakis defekt kabelka , ktory bedzie latwy do naprawienia .
Opublikowano
No i miałes racje ;-) Wyciagnołem wentylator i przy samym silniku cienki kabelek poprostu wysunolem z tej gumowej obudowy.wiec sciagnołem gume z kabli przylutowalem cieki przewód i ?? Wszystko działa jak tra lala ;-) Wielke Wielkie dzieki za pomoc ;-)
Opublikowano

MichałM witaj !

Widzę że nie chcesz się przyczynić do zmniejszenia bezrobocia ;-) , a tak to pojechałbyś do mechanika a ten by ci wstawił wiatrak co wyjął z innego a przy okazji to ze 2 termostaty i przepływkę by ci zmienili a twoje co były dobre by poszły na półkę, po takiej naprawie to byś był zadowolony że kawał dobrej roboty odstawili a i warsztat by miał co robić itd, ;-) .

Chyba rozumiecie że to tylko żarty i nie wszystkie warsztaty tak robią , więcej powiem rzadko to się zdarza .

Gratki !!!