Skocz do zawartości

318i M40 stuka w silniku i za wczesna odcinka .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zwracam się do was z pytaniem odnośnie tych stuków w silniku , czy to jest normalne ? Cały rozrząd jest prawie nowy , i jest jeszcze problem z odcinką , obrotomierz wskazuje 4,6 tyś. obrotów , nie wiem czemu tak pokazuje czy możliwe , że jest to wina nie oryginalnych liczników ? Zamieszczam filmik i nagranie , na filmie nie pokazywałem odcinki ponieważ silnik nie był rozgrzany , pokazałem przykładowo jak wyglądają zegary i wkręcanie się na obroty . Dodam , że ostatnio leciałem prawie 190 i obrotomierz pokazywał tylko 4.2 tyś obrotów . Czujnik obrotów jest oryginalny od M40 , a zegary nie mam pojęcia od jakiego , podobno sportowy Alpine .

Film : http://youtu.be/sqzNZh1l81Q

Nagranie : http://www27.zippyshare.com/v/435872/file.html

Dodam , że samochód ma ładne przyśpieszenie , przy 50 km/h na 4 biegu lekko wgniata w fotel .

Opublikowano
Obrotomierz na bank Ci przekłamuje, a co do stukania to popychacze do wymiany no i może wałek rozrządu, to by się okazało po rozebraniu.
Opublikowano
Popychacze są sprawne i tylko 1 stuka , więc raczej tu nie ma problemu . Mam głowicę kupioną na złomie , po zdjęciu pokrywy w zakładzie gdzie robią Planowanie ich , gościu powiedział , że wałek był wymieniany fakt wałek nie miał żadnych wytarć jedynie małe wżereczki na 1 tłoku , mój stary był już nieźle podjechany , na brzegach były już krawędzie dość duże , ten wałek który posiadam teraz nie ma żadnych krawędzi , jest po prostu równy . Co do przekłamywania , to co to może być ? Czujnik położenia wału ? Dodam , że samochód zawsze pali bardzo dobrze i nie zależnie ciepły / zimny ma dosyć dobrą moc , ale te obroty mnie nie pokoją .
Opublikowano
Co do przekłamywania to tu winny jest sam licznik prawdopodobnie od wersji 6-cio cylindrowej wtedy są przekłamania, tak samo jak do R6 włożysz licznik od R4 wtedy też przekłamuje.
Opublikowano
To jeżeli to licznik , to zostawie to w spokoju ; P Zdjąłem przed chwilą pokrywę zaworów , żeby sprawdzić czy jest smarowanie i zobaczyć położenie wałka rozrządu w GMP , wałek stoi idealnie w płaszczyźnie z głowicą , więc odpuszczam sobie domyślenia : P Jak chodzi , niech chodzi . Leje olej Mineralny 15w40 .
Opublikowano
Leje olej Mineralny 15w40 .
To radze zrobic plukanke i zalac polsyntetyk. Jest dlugi temat, zreszta nie jeden napewno, na temat oleju i olej mineralny nie nadaje sie do bmw! Silniki w bmw sa przystosowane do oleju syntetycznego i polsyntetyka
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano
Tylko boje się jednego : P Od ponad 100 tyśięcy leje minerał , a jak teraz zaleje syntetyk i przepłuka mi silnik to dopiero będą jajca jak ciśnienie oleju spadnie : P
Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanko , czy prędkość prawie 150 na 3 biegu to dobry wynik czy nie , przy 152-3 miałem już niestety odcinke ; /
Opublikowano
A licznik napewno dobrze liczy? Bo ja swoja do 140 dociagne o ile dobrze pamietam i odcinka a odciecie mam na 6250 czyli ok, chyba ze masz cos zmienione i wyzej odcinke masz albo dyfer z innym przelozeniem albo to z moja cos nie tak
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano

Licznik wskazuje dobrze , kłamie może o jakieś 5-6 km sprawdzane z Gps , czyli bez przekłamania będzie jakieś 145 .

Z odcinką już dałem sobie na luz bo wiem , że wszystko jest ok . Teraz mam tylko taki problem , że na zimnym silniku i niskich obrotach nie pracuje za równo , ale chyba zlokalizowałem problem , 2 przewody zapłonowe kopią , ostatnio mnie łupneły więc myślę , że tu lezy problem ew. jeszcze może być to wina nieszczelności na łączeniu Kolektora z Rurą , wywaliło mi tam uszczelkę .

Opublikowano
Problem falujacych obrotów rozwiazany ! Powodem takiej pracy byla Mala dziórka od spodu tej rury ssacej (gruba) , po zaklejeniu wszystko wrocilo do normy . Moze to poslozyc jako podpowiedz dla innych .