Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem pojawił sie podczas unoszenia tylnego lewego koła za pomocą ori lewarka, samochód został uniesiony koło wymienione, i nagle zaczely dochodzić dźwięki z okolicy progu tam gdzie jest gniazdo na umieszczenie lewarka, słysząc narastający problem szybko opuszczałem samochód aby stał na wszystkich kołach.

Pod sam koniec opuszczania lewarek tak jakby trochę wszedł w próg posypały sie drobiny rdzy, a ja stałem jak osupiały.

Czy to oznacza wymianę progu? Da sie to jakoś zaspawać, wzmocnić? Wszystko jest zabudowane plastikami więc mało co widać.

Opublikowano

Rdza sie pojawia, jeśli blacharka w danym miejscu była naprawiana. Wtedy najczęściej scierana jest warstwa ocynkowania, która chroni przed rdzą.

Po pewnym czasie zamiast blachy pozostaje tlenek zelaza I efekt jaki u sibie zaobserwowales.

Opublikowano

To zrozumiałe, możliwe że auto miało przycierkę. Nie oczekuję że rocznik 2004 i przebieg prawie 300 000 km będzie jak igła z fabryki.

Ale teraz jest kwestia naprawy, nie chce rozbierać połowy auta i wycinać całego progu, można wykonać jakąś wstawkę? lub spawy które to wzmocnią.

Opublikowano

Znajdz dobrego blacharza, ktory z odpowiedniej blachy wykona odpowiedni ksztalt

I wspawa. Nie musi to byc caly prog, tylko ten kawalek.

Pozdrawiam

M.

Opublikowano
Znajdz dobrego blacharza, ktory z odpowiedniej blachy wykona odpowiedni ksztalt

I wspawa. Nie musi to byc caly prog, tylko ten kawalek.

Pozdrawiam

M.

Właśnie tak zrobię. jak rozumiem próg jest przysłonięty plastikową obudową, która jest zapewne na spinki, to chyba dużo roboty z tą kosmetyką nie będzie.

To znaczy mam nadzieje, bo bez samochodu to jak bez ręki się czuje :)