Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ato które posiadam to: Bmw e46, 318i, 1.9l.

Problem jest tego typu: przy dodawania gazu, po ok 3000 obr, słychać wyraźny gwizd( świst) zlokalizowany w końcówce wydechu. Dodatkowo przy puszczeniu gazu słychać cichy strzał i jak by "pluje" czarnym dymem. bardzo proszę o jakieś podpowiedzi co może być przyczyną :/

viewtopic.php?f=69&t=117886

Opublikowano
Mi swiszczy ale mam wyciete katalizatory i slychac turbinke ..:D
Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

Mozę ku wielkiemu zaskoczeniu wszystkich okaże sie ona jest jednak dieslem ... :cool2:

318i chodzą tak troche jak wiertareczka z lekką nutką gwizdania szczególnie jak woda jest w wydechu rano lub po myciu . czarny dym oznacza zwykle za bogatą mieszanke (czyt za mało tlenu za dużo paliwa) lub rozwalony wydech ( katalizator), za późny zapłon... albo że nie wybrali jeszcze Papierza .

(zawsze lepiej niz dym miał by byc biały lub niebieskawy bo oznacza to nowego "pape" lub poważną awarie)

nic wiecej nie da sie wywróżyć z takich informacji co przedstawiłes

Opublikowano
Z tego co wyczytałem to, za zbyt wysoka mieszankę odpowiada sonad lambda. Jakieś miesiąc temu wymieniałem ją, mechanik założył dedykowaną. Dodam jeszcze, że odczuwalny jest spadek mocy auta, co było zreszta powodem wymiany lambdy przez mechanika. Wymiana jednak nie pomogła rozwiązać problemu.
Opublikowano

różnie błędna praca sondy lambda, przytkana przepustnica i dolot, cieknacy wtryskiwacz, błedy ECU , awarie czujników, za wysokie ciśnienie w listwie, bład temperatury ( cała pętla pod lupe )

Nie da sie tego zgadnąć ani w ten sposób wykryć przy takiej jednostce trzeba podpiąć kabel i zczytać błędy i zrobić diagnostyke jak to funkcjonuje sam dopiero sie szkole w obsłudze tej jednostki ... tutaj nie ma że coś sie podreguluje śrubką i bedzie lepiej jest zestaw urządzen i czujników elektronicznych tworzących skąplikowany układ pomiarowo-wykonawczy .. Cos mierzy inne analizuje i wydaje polecenie kolejnemu który wykonuje polecenie a jeszcze kolejny sprawdza jak to wyszło i znowu analizuje i wprowadza korekte i obwór sie zamyka (pętla) jak którys z tych urzadzeń oszukuje to cały układ sie myli i poci.

Ale to elektronika nie da sie tutaj gołym okiem nic określic wiecej jak tylko że koncowy efekt jest niepoprawny bo to "virtual" trzeba miec narzędzia które przetłumaczą na ludzki -czyli komp z interfejsem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.