Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam mały problem a mianowicie, w piątek podczas odpalania usłyszałem tylko głośny strzał i zaśmierdziało gazem, jest to moje pierwsze auto z gazem i nie wiedziałem co sie stało. Od mechanika dowiedziałem się że wybuchł mi gaz, po otwarciu klapy miałem urwaną z kolektora całą tą rure na której znajduje się filtr powietrza, blos itp. i z tyłu kolektora urwała się taka mała rureczka która wchodzi pod kolektor do silniczka krokowego. Wszystko na nowo pozakładałem ale mam dylemat bo z silniczka krokowego wystaje rurka gumowa, a po wystrzale na ulicy leżał taka przejściówka jak na zdjęciu element 12 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA71&mospid=47435&btnr=13_0390&hg=13&fg=15 po włożeniu ona nigdzie nie wchodzi dalej ponieważ połączona z przepustnicą osłona gumowa (element 4 w tym samym linku) to zwykła guma bez żadnego wejścia na tą rurke. Nie potrafie powiedzieć gdzie to wcześniej było ale napewno tak nie wystawała spod kolektora. Samochód jedynie da się odpalić ale po próbie dodania gazu odrazu gaśnie. Da sie nim jechać utrzymując wysokie obroty ale po wrzuceniu 3 już gaśnie nawet na wysokich. A z tej rureczki wydobywa się taki dziwny dzwięk zasysanego powietrza. Mechanik sprawdzał nie ma żadnych dziór w układzie dolotowym ale on sam nie wie gdzie to powinno wchodzisz że to niby( zrobione po swojemu). Silnik to m43 instalacja BRC. Prosze o pomoc i przepraszam za błędy:)
Opublikowano
silnik krokowy masz podłączony jedną rurka do kolektora sacego a druga rurka do gumy od przeplywki, i inaczej sie nie da, a element nr 12 wchodzi do jednej z tych dziurek http://m44.pl/images/13711739575.jpg a dokaldniej do tej z góry, do tego co jest na dole patrzac na rys wyzej wsadzasz ta taka"puszeczke" plastikowa z mala i duza dziura, mozliwe tez ze uszkodziłeś przeplywke
Opublikowano
silnik krokowy masz podłączony jedną rurka do kolektora sacego a druga rurka do gumy od przeplywki, i inaczej sie nie da, a element nr 12 wchodzi do jednej z tych dziurek http://m44.pl/images/13711739575.jpg a dokaldniej do tej z góry, do tego co jest na dole patrzac na rys wyzej wsadzasz ta taka"puszeczke" plastikowa z mala i duza dziura, mozliwe tez ze uszkodziłeś przeplywke

ale czy to jest powodem tego ze silnik po odpaleniu ma troszkę wyższe obroty ale po dodaniu gazu odrazy gaśnie ??

Opublikowano
to nie polonez,jesli niemiec zaprojektował ze jest potrzebne to raczej jest :)) nikt tak o by dodatkowo nie utrudniał aby bylo :) musisz to miec bo inaczej masz nie szczelny dolot
Opublikowano
ostatnio miałem podobny problem. nie prubowałeś pszypadniem kleić pękniętych przewodów? żadna taśma tego do końca nie uszczelni a nawet najmniejsza nie szczelność dość ostro zaburza prace silnika. co od rezonatora, nie posiadam go od kupna. Jak na razie mi to nie przeszkadzało, ważne żeby dobrze uszczelnić dziure po nim. A tak swoją drogą wie może ktoś co może być pszyczyną takiego wybuchu?
Opublikowano
ostatnio miałem podobny problem. nie prubowałeś pszypadniem kleić pękniętych przewodów? żadna taśma tego do końca nie uszczelni a nawet najmniejsza nie szczelność dość ostro zaburza prace silnika. co od rezonatora, nie posiadam go od kupna. Jak na razie mi to nie przeszkadzało, ważne żeby dobrze uszczelnić dziure po nim. A tak swoją drogą wie może ktoś co może być pszyczyną takiego wybuchu?

czas wziąć słownik w reke bo nie da sie czytac tego co piszesz...

Opublikowano

czas wziąć słownik w reke bo nie da sie czytac tego co piszesz...

Fakt moja pisownia jest straszna, niestety na forum nie chce podkreślać mi błędów. Na przyszłość postaram się sprawdzać posty przed wysłaniem. (Chętnie zasłonił bym się dysekcją, ale po prostu nie chciało mi się uczyć ortografii)