Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kwietnia br jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E46, natomiast mam w nim parę niedociągnięć.

Jestem kierowca międzynarodowym i autko stoi 2 tygodnie w garażu nie ruszane, po powrocie z trasy gdy chce ruszyć, spuszczam hamulec ręczny i lewe kolo się blokuje a jak puści to już jedzie normalnie, dlaczego tak się dzieje?

Druga sprawa jeździłem takim samym modelem przez pewien czas, miał ten sam silnik tylko że w automacie. Różnica miedzy moim a testowym jest taka że testowy zbierał się od samego dołu a mój dopiero dostaje tzw "kopa" dopiero po przekroczeniu 2500obr./min. czy to wina skrzyni biegów?

Jeśli ktoś miał taki sam problem bądź wie jak to rozwiązać to proszę o pomoc i z góry dziękuje :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Auta nie wolno pozostawiać na ręcznym w czasie garazowania a na mrozie w ogóle. Hamulec ręczny słuzy do chwilowych postojów, ruszania pod góre, lub sprawnego zawracania w czasie jazdy i zabawy

Auto w garażu powinno stać na luzie i bez ręcznego *ew na biegu lub z klinami pod koła, jak warunki wymagają unieruchomienia ... A powód juz poznałes

koło powinno sie samo odblokowwać po jakims czasie ... poprostu sie zastały klocki (dobrze że jest lato i masz tylny napęd... bo w zimie i z przednim miał byś całkowitego Bana na długo aż sie roztopi)

Automat możliwe że ma wiecej przełożeń i sprzęgło hydro-kinetyczne wiec najpierw podciąga moc obrotami a dopiero sprzegłem uwania je na koła ...w malualu jestes podłączony na sztywno sprzęgłem ON-OFF

automat traci na czasie zmiany biegów i skąplikowana elektronika wydłuża i to znacznie czas reakcji na polecenia gazu no i nie da sie zredukowac z 5ki na 2ke przy wyprzedzaniu bo musi zejsc sekwencyjnie 5,4,3,2. to dość uciązliwe bo jak chcesz wyprzedzic kogos kto sie wlecze to gaz musisz dac do dechy juz przed rozpoczęciem manewru, bo na efekt trzeba poczekać ok 1-2sek zanim wyrwie do przodu

No chyba że ktoś ma M3 ze skrzynią SMG która smiem twierdzić pracuje mistrzowsko i lepiej i szybciej niz niejeden dobry kierowca na manualnej

Opublikowano

zrób diagnoze silnika i bedziesz wiedziec dlaczego twoje tak poźno się zbiera. Poczytaj o spadkach mocy, zrób wszystko co tam napisane i bedzie spora poprawa odnośnie przyspieszania. Moje zaczyna zauważalnie ciągnać od 1.8tys obrotów.

skrzynia automatyczna bez problemu zrzuca z 5 na 2 nawet w starych bmw. Jest delikatne opóźnienie bo wiadomo auta już stare i skrzynie też kiedys inaczej działały ale normalnie to działa. Zrzuci na najniższy możliwy bieg. Jadać np. 60km/h na 5 biegu i wciskając kickdown bez problemu zrzuci na 2 bieg i pogoni zależy od silnika i przełożenia do 100/110 nawet. Stare e39 523i w automacie bez problemu tak robi.

szukam
Opublikowano (edytowane)
z tego co wiem skrzynie automatyczne są sekwencyjne wiec nie moga zmienic z 5 na 2 bo w skrzyni tego typu biegi zmieniane są + - (nie mówie że po kolei bedzie załączal 3,4 tylko że musi przejść przez nie....5, klik,klik,klik i 2 ... stąd tez nazwa kick down) Oczywiscie że jadąc 60km/h daż do dechy każdy nawet stary automat zredukuje bez problemu do 2ki bo to oczywiste ale nie o tym mowa Edytowane przez PanMiyagi
Opublikowano

biorąc pod uwage stare automaty które i tak reagują dość szybko na kicka raczej nie jest możliwe żeby z 5 biegu zrzucał na 4, potem na 3, potem na 2 bo trwałoby to bardzo długo, a jest koło 1sek. zwłoki na taką operacje i w tym czasie przemielić 3 biegi nie wiem czy by tak sie dało. Tak mi się wydaje ale moge się mylić i trzeba by poczekać na jakiegoś fachowca co to wyjaśni. Ja uważam że od razu przepina na ten bieg który aktualnie że tak powiem pedałem gazu wybraliśmy.

wiec któryś ma racje z nas. Jesli redukuje w tak krótkim czasie biegi sekwencyjnie po kolei to szacun ogólnie że dzieje się to tak szybko w tak starych autach.

szukam