Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kompresor klimy który mam od M47TU będzie służył teraz w celu chłodzenia pomieszczenia pod ori instalacją z E46.

Wiadomo, że muszę napędzić ten kompresor teraz silnikiem elektrycznym i tutaj mam pytanie w którą stronę np. patrząc na koło pasowe wg. ruchu wskazówek zegara i czy silnik 2650 obr/min będzie ok?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak wskazówki zegara, obroty raczej powinny starczyć gdyż średnica koła kompresora i kola wału korbowego jest zblizona. Zastanawiam się tylko jakim silnikiem chcesz ten kompresor napędzić bo musi być dość mocny. 3000watt może być mało...

PZDR>

Opublikowano

Chciałem zacząć od silnika 550W więc już rezygnuję :) zaraz zobaczę jaki silnik mam w nawiewie klimatyzacji przemysłowej tylko to zdemontuje bo mam na części. Ktoś może ma jakieś pomysły odnośnie potrzebnej mocy silnika elektrycznego więc czekam na sugestie.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jaka moc, ale po prosty jeśli silnik w aucie pali litr wiecej na klimatyzacji i do tego osiągi są trochę gorsze to silnikowi ubywa do 5 koni mechanicznych. Po przeliczeniu na KW masz jakieś 4KW....Ale z drugiej strony silnik elektryczny ma lepsz moment obrotowy wiec możę jakoś da się zrekompensować....

PZDR>