Skocz do zawartości

E61 2.5d 177PS usunięcie klapek kolektora - dziwna sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy !

Po dwóch miesiącach od zakupu E61 zdecydowałem się zajrzeć do kolektora i jak to miało miejsce w poprzednim E39 postanowiłem usunąć klapki zawirowań.

Moje auto jest z rocznika 06/2005, na kolektorze była ta sama data produkcji lecz zdziwiłem się gdy na klapkach zobaczyłem wybitą datę - 2010r :shock: w dodatku same łopatki wyglądają na odlew plastikowy zalany z ośką... zupełnie inne niż w E39 3.0d 193PS gdzie spotkałem się z metalową ośką do której była przynitowana blaszka.

Zastanawiam się czy poprzedni właściciel nie wymieniał samych klapek na nowe ale przecież z tego co piszą wszyscy na forum to wymiana jest możliwa tylko poprzez zakup nowego kolektora...

Może ktoś spotkał się z ofertą zakupu samych klapek ? jeśli tak to może żyjemy w nieświadomości i serwisy trzepią kasę na kolektorach a wystarczyłoby kupić same "wkłady" - klapki

Ogólnie dodam, że sterownik silnika ma zmieniony soft prze kolegę M-ka z naszego forum i znów nie mogę się nacieszyć jazdą, auto lepiej się zbiera i ciągnie do samego końca bez sekundy zastanowienia się :lol: