Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów. Zabawiłem się w naprawę sprzęgła w mojej e39 530d. Mam nadzieje, że jutro do mnie dotrze przesyłka i zabiore się za składanie i mam pytanie czy trzeba je dokręcać dynamometrem, albo dawać klej na śruby czy normalnie na wyczucie mocno podokręcać na krzyż? Mam na myśli dwumase do wału i docisk do dwumasy.

Mam jeszcze pytanko co to za rzecz nr 7 na rys.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=21_0140&hg=21&fg=05

Bo u mnie czegoś takiego nie było jak rozebrałem sprzęgło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co pamiętam, to ta sprężyna trzyma z jednej strony łapę sprzęgła, ale to tak na 99% :wink:
Opublikowano

A to dla łapy sie nie przyglądałem bo tylko rzuciłem skrzynie w kanał i tak sobie czeka na sprzęgło. Mam nadzieje, że jest tam ta sprężynka :D

co z dalszą częścią pytania? :)

Opublikowano

Koledzy pomóżcie bo nie bardzo wiem co zrobić z wysprzęglikiem. Otóż jak go wyjmowałem wypadł z niego trzpień ten, który popycha łape sprzęgła i dzisiaj sobie składałem wszystko i normalnie włożyłem tak jak siedział. W zasadzie to siedzi on stosunkowo lekko i od środka na niczym sie nie blokuje. Czy tak ma być? no i ma luzy na boki. Zresztą nagrałem filmik i wszystko widać na nim. Czy tak może zostać? Jeszcze nie odpalałem silnika i nie wiem czy to robić :roll:

Opublikowano
Tak ma być ten trzpień,on jest luźno osadzony i po zamontowaniu wysprzęgnika nie wypadnie,bo oprze sie o łapę wyłączania sprzęgła.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, w każdym razie i tak zanim odpisałeś to zamontowałem wszystko spowrotem :roll: Sprzęgiełko po regeneracji śmiga. A co do mego pytania o dokręcanie z momentami to dokręciłem dwumase elektrycznym kluczem udarowym, a docisk do dwumasy normalnie na wyczucie. Może się nie rozkręci :norty: