Skocz do zawartości

[E46] Szum dochodzący z tyłu auta podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

podczas przyspieszania tak od ok. 90-100 KM/h z tyłu auta dochodzi dziwny szum/hałas... jeśli przestanę przyspieszać dźwięk ustępuje jednak po ponownym dodaniu gazu dźwięk ponownie występuje.

Do prędkości ok. 90KM/h jest wszystko OK.

Czym może być spowodowany szum dochodzący z tyłu auta ?

Poniżej zamieszczam nagranie gdzie słychać dźwięk o który mi chodzi (przy puszczaniu gazu dźwięk ustępuje co słychać na nagraniu)

https://www.yousendit.com/download/bWJyTkFqQzc5RmJtcXRVag

Opublikowano

cześć,

nie wiem czy to pomoże, ale zobacz sobie temat szakul1988 kilka wątków poniżej twojego: viewtopic.php?f=69&t=215800

on miał podobne objawy, buczenie przy większym obciążeniu, tylko, że jemu jeszcze drania jakieś dochodziły, i w sumie to chyba okazało się, że to tuleje wahacza, ale przyczyn może być więcej...

u mnie przy 320 od 90-110 km/h również buczy, powyżej już nie, ale myślę, (mam nadzieję) że to kwestia opon....

tak czy inaczej daj znać jak rozwiązałeś ten problem.

pozdro

Opublikowano

Jutro jadę do mechanika i zobaczę co mi powie...

To buczenie nie jest według mnie uzależnione od jakiegoś specjalnego obciążenia... jak jadę już ok. 100 na godzinę i zaczyna się ten dźwięk to puszczam gaz i ustępuje a później wystarczy, że delikatnie wcisnę gaz (dosłownie go tylko dotknę) i ponownie zaczyna buczeć... więc raczej to coś z samym przełożeniem.. tak mi się wydaje...

Opublikowano

Fajnie jakbyś napisał o jakie auto chodzi :)

Jeżeli to by była wina dyferencjału to raczej miałbyś problemy przy przyśpieszaniu w całym zakresie, a nie tylko przy danych prędkościach. Ogólnie to chyba wszystkie e46 mają mniejszy lub większy luz na dyfrze i raczej ciężko coś z tym zrobić. Kupując używkę wątpię że można trafić na taką bez luzów...

Sprawdziłbym elastyczny łącznik wału napędowego. W jakim zakresie obrotów występuje dźwięk?. Domyślam się ze <2000

http://img32.imageshack.us/img32/4287/cznikwaug.jpg

viewtopic.php?f=69&t=124901

BTW temat niejednokrotnie poruszany na forum. Warto poszukać

Pozdrawiam