Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie jak mozna naciagnac linke hamulca recznego dzwignia chwyta bardzo wysoko dodam ze nie mam zadnej sruby do naciagania recznego przy dzwigni prosze o pomoc z gory dziekuje
Opublikowano

Zdaje się, że było to już opisywane na tym forum. Regulacja znajduje się przy tarczobębnach. Musisz odkręcić po jednej ze śrub tylnych kół a następnie, za pomocą małego śrubokrętu, wykręcić samoregulatory na tyle, aby skasować nadmierny luz. Po dokonaniu regulacji, po zaciągnięciu hamulca na 3-ci ząbek, przy próbie obrócenia rękoma koła powinny stawiać już wyraźny opór. W ten sposób regulowałem hamulec dwa miesiące temu.

Tutaj masz opis z rysunkami:

http://www.babybmw.net/viewtopic.php?f=11&t=47529

Aha, przed regulacją warto zluzować napinacz znajdujący się w środkowym tunelu tuż za dźwignią ręcznego. Ujrzysz go po zdjęciu mieszka dźwigni, zaglądając do tyłu. Napinacz zwalnia się wciskając sprężynę tak mocno, aż zaczepi się o specjalny ząbek. Po dokonaniu regulacji trzeba po prostu zepchnąć ząbek w kierunku szczeliny aby napinacz znów zaczął pełnić swoją rolę.