Skocz do zawartości

E 36 316i - podświetlenie licznika prędkości - 180 i 200km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od kilku dni mam następujący problem- jadąc wieczorami zauważyłem, że licznik nie podświetla mi na zegarze prędkości liczb 180 km/h oraz 200 km/h. Dodam, że regulacja natężenia podświetlenia deski działa bez zarzutu, a wszystkie inne ikony i podświetlenia są aktywne i także działają bez problemu. Pytanie - czy jest tam jakaś dioda, żarówka która odpowiada akurat za te dwie liczby? Czy może jakiś przewód nie styka? Nie mam zielonego pojęcia jak się za coś takiego zabrać, gdyż z elektryki jestem słaby, a mimo, że jest to niewielka i błaha usterka to jednak lubię jak wszystko w moim autku działa. Proszę o porady i o propozycje co sprawdzić, jak się do tego zabrać i czy dużo jest z tym roboty. Dziękuję z góry za podpowiedzi i pozdrawiam:)
Opublikowano
Witam. U mnie też tak jest i chyba jest to spowodowane nagrzaniem zegarów, z tyłu są tylko 3 żarówki od podświetlania zegarów i one za pomocą przezroczystego plastiku przenoszą po całych zegarach równo światło. U mnie znika km/h, x1000 obr/min, oraz 40km/h, 130km/h. I zauważyłem że to musiała chyba blacha z cyferblatem odkleić od tego tworzywa przenoszącego światło. Jedynie kupić zegary tak samo wyskalowane i sam przód podmienić. A żeby dostać się do nich to trzeba odkręcić najlepiej kierownicę choć niektórzy mówią że można bez ale nie ma żadnego strachu w zdjęciu. Tylko trzeba mieć wyjęty kluczyć żeby ze stacyjki bo inaczej jest ryzyko że poduszka strzeli, i nie odpalać zapłonu jak poduchy nie ma bo błąd poduszki złapie i będzie trzeba kasować. Odkręcasz 2 torx z tyłu poduchy, odłączasz 2 kabelki od poduszki, kierownica jest na 17 klucz. i 2 torxy na górze zegarów, trzeba czymś podważyć i trzy wtyczki wyjmujesz od zegarów. Składanie w odwrotnej kolejności.
Opublikowano
Dzięki matig za wyczerpującą odpowiedź, ehh szkoda, że się odkleić musiała ta folia, no nic, pomajsterkuję trochę przy tym, może ogarnę nowe zegary. Dzięki za fachową poradę. Pozdrawiam.
Opublikowano
Sprawdziłem nawet teraz, faktycznie, że zależy to podświetlenie od temperatury. Jak było gorąco to faktycznie podświetlenie znikało na liczbach 180 km/h i 200 km/h, natomiast teraz ochłodziło się i właśnie byłem sprawdzić i tak jak pisałeś - widocznie folia się skurczyła i lepiej przekazuje podświetlenie bo wszystko jest pięknie podświetlone. Normalnie nigdy bym się czegoś takiego nie spodziewał.